Environmentální
výchova
Literatura
– vhodná i pro práci s dětmi:
Preston
Gralla: Jak pracuje životní prostředí. UNIS, Brno 1995.
Doplňující
informace pro studenty kombinovaného studia jsou zde.
Základní témata:
1.
Regionální ekologie a
chemie.
·
Rysy strategické, regionální a lokální ekologie.
·
Participace oborů v rámci ekologického menežmentu.
·
Postavení učitele v procesu ekologického myšlení, cítění a jednání
(konkrétní ekologické aktivity).
2.
Polutanty, struktura,
toxicita, prevence.
·
Reálné zdroje intoxikací v konkrétním prostoru.
·
Půda, voda a vzduch jako základní nositelé intoxikací.
·
Odpady, jejich zdroje a charakteristika.
·
Charakteristika základních anorganických a organických polutantů.
3.
Praktická autekologie
z pohledu chemie.
·
Chemické prvky a sloučeniny v lidském těle.
·
Zdravý životní styl z pohledu chemika.
·
Praktická chemie pro nechemiky, pozitiva a hrozby.
Poznámka :
·
Náročnost chemických informací nepřekročí rámec střední školy.
·
Smysl předmětu – motivace a iniciace k vnímání, posuzování a
reálné aktivitě v oblasti enviromentální výchovy.
1.
Regionální ekologie a chemie
:
·
Strategická, regionální a
lokální ekologie.
Ekologické
myšlení – cítění – jednání.
Bipolarita ekologie – člověk je autorem i obětí.
Vztahy v ekologii – společnost příroda,
jednotlivec příroda,společnost jednotlivec.
Strategická ekologie – Globální společenské postuláty
(etika, kulturnost – odráží veškeré postuláty nižší úrovně). Kulturnost – Úroveň aktivit člověka
adekvátní stupni poznané, pochopené a aplikované aktuální společenské humanity.
Smysl všeho – informace – komunikace
– humanizace.
Paradox
– proklamované hodnoty a priority, reálné hodnoty a priority. Globální
ekologické problémy (oteplování planety, klučení pralesů, ...)
·
Participace oborů
v rámci ekologického menežmentu – Geografie
východisko,
chemie příčiny, biologie důsledek, ekonomika, estetika, právo, morálka,
filosofie ..
Co ve škole ? Ekologizace všech předmětů –
nebo samostatný vyučovací předmět ?
Co v rodině ? Největší možnost kultivovat
člověka (pokud rodina plní své funkce). Momentálně je to spíše idealismus.
Obecné aktivity člověka – schopnost a touha prožívat a
poznávat,
-
schopnost a touha hodnotit sebe a okolí,
-
schopnost a touha pozitivně měnit sebe a okolí.
Regionální a lokální přístup
–
speciálnější, reálnější, osobnější. Domov
– osobní vazba, bezprostřední dopady, aktuálnost prožitků, snaha o
pozitivní změny. Přirozené regiony –
150 km2.
·
Postavení učitele
v procesu ekologického myšlení, cítění a jednání :
(poznat – pochopit –
s pomocí žáků řešit)
Kulturně
sociální vymezení (historie, tradice, perspektiva).
Přírodovědné
vymezení lokality.
Historické,
aktuální a perspektivní socioekonomické aktivity.
Zdroje
intoxikací, zdroje, příčiny.
Tvorba,
využití a smysl klidových zón.
Ekologická
pozitiva a negativa.
Permanentní
ekologizace vyučovacích předmětů.
Ozdravění
regionu a jeho perspektivy.
·
Operativní přístup – proces vyučování (učení) – vnímání, myšlení,reprodukce, produkce
(postoje, aplikace, komparace, aktivizace, prožitky,..)
Specifikace některých aktivit
učitele :
Sledování,
dokumentace a ochrana biotopů.
Mapování
lokality (regionu).
Hydrologická
a klimatologická sledování (srážky, průtoky, spady ...), např. průtok 200
l/sec. (potok 3 m široký, hloubka 20 cm) za den proteče 16 mil. litrů, za rok 5.000
mil. litrů.
Vybraný
chemický (fyzikální) monitoring (teplota, pH, elektrická vodivost, chloridy,
odběr vody, spotřeba uhlí (plynu) ve městě – oxid siřičitý, srovnání
s normou....
Ekologizace
školních pokusů (uzavřenost systému, bezodpadové technologie, eliminace
produktů, resp. jejich využití, toxicita eduktů a produktů, ...).
Ekologické
pěstitelství.
Obrazová
dokumentace ekologických jevů.
Sledování
vstupů a výstupů socioekonomických aktivit.
Sociologická
sledování (ekologický stav a jeho percepce obyvateli regionu).
Významné
osobnosti daného regionu
Estetické
vymezení a posuzování lokality
·
„Individuální ekologie“ : (zdraví – nemoc),
nejsilnější motivace člověka k ekologickému prožívání a chování
(informace-komunikace-humanizace)
Chemie lidského těla – 35
prvků – např. kyslík-65%,
uhlík-18, vodík-10, dusík-3, vápník-1,8, fosfor-10, draslík, síra, jod,
hořčík-0,01-0,1, železo-0,0001, zinek, lithium, selen-stopové prvky. Nedostatek
i přebytek prvků je škodlivý.
Civilizačně deficitní prvky
– např. Zn,
Ca,Fe. Důvody deficitu (životní prostředí, „špatná“ voda, životní styl,
„špatné“ potraviny. Civilizační choroby, východiska, psychické faktory (jejich
původ a dopad), možnosti náprav.
Voda – nejdůležitější médim
našeho těla – podmínka
života, vitální prostředí, přebytek i nedostatek je škodlivý. Tělní orgány
70-80 % vody (židovské přísloví – ptáček, vůl, prase).
Životní styl – sugesce mediálních a tržních
hodnot (pseudohodnot). Tři aktivity (práce, láska, hoby), workoholismus,
spánek, potraviny a jejich význam (biologický, sociální, „kompenzační“...
Životní prostředí – co preferujeme, žebříček
sociálních hodnot, jaký je smysl lidské existence ? Globalizace a její
ekonomická, sociální a lidská dimenze. Civilizační směřování k zániku ?
Absolutní priority naší civilizace, kdo a co deklaruje hodnotový systém ?
·
Zdroje intoxikací
v konkrétním prostoru.
Přirozené pozadí – půda, ovzduší, voda
·
Individuální komunální odpad
– struktura
(papír, kovy, sklo, plasty, bioodpad, speciální toxický odpad – baterie, léky,
barviva, ředidla, odpadní vody), likvidace odpadu (separovaný sběr)...
·
Země, voda, vzduch – aplikace teorie 4 živlů, identifikace
ze vzduchu, z vody, půdy, (anorganické, organické), ekonomické hledisko
·
Toxicita – Paracelsovo pravidlo –
všechno je jed (množství-koncentrace), ostatní
látky – potraviny, léky, škrob, chlorid sodný,.....
látky zdraví škodlivé – chlorid sodný, modrá skalice, cukr, tuky, kyseliny,
zásady aj.....etylalkohol ?
látky jedovaté – olovo a sloučeniny, dusitany, dusičnany, těžké kovy, etylalkohol,
.....
zvláště nebezpečné jedy – bílý fosfor, plutonium,
relativnost
v klasifikaci
·
Toxicita a domácnost – např. nábytek (barvy, lepidla, plasty), textilie, léky a podpůrné látky, kovy, potraviny (technologie-uzeniny, konzervy, barviva, stabilizátory,
konzervační prostředky, bílé pečivo-celozrnné, běžné limonády (cukr, barviva,
oxid uhličitý-pH, toxicita a imunitní
systém-zdraví a nemoc, racionální strava (konkrétní přístupy, klady a
zápory) existence východiska ?? –
absolutně NE, možnost omezení něčeho a posílení něčeho, vitální význam vody, viz přednáška č.1.
·
Relativita toxicity – např. vápník a hořčík,
železo, selen, zinek, deficitní prvky, prvky a jejich přisvojitelnost
organismem, co omezuje přisvojitelnost (tuky, cukry, alkohol, stres, ...)
·
Prevence, a co dělat? –
znalost
problematiky (nelze absolutně), korekce
základních aktivit životního stylu, hledat harmonii mezi poznávaným rizikem a
nemožností absolutního ekologického jednání
(co je ještě únosné a co není). Relativita
ekologických postulátů a norem (DDT, benzen, toluen, alkohol proti moru ve
středověku, arsenik v kosmetice, konzervační látky...).
·
Chemie potravin - Potraviny jako zdroj
energie, jako podmínka zdravého
životního stylu, podmínka existence
člověka.
Voda – Nejdůležitější složka
potravin, Civilizační problém = vodní deficit
a jeho důsledky. Kvalita a typy přijímané vody (podzemní, povrchová, minerálky, slazené a ochucené a
stabilizované nápoje), alkoholické
nápoje (pivo, víno, tvrdé alkoholy).
Čaje a fytoterapie. „Organická a anorganická voda“.
Cukry - Mono, Di a Poly sacharidy (zdroj energie),
rafinace, organ. cukr,
umělá
sladidla. (vztah k potravinovým doplňkům)
Bílkoviny – stavební kameny
organismu, rostlinné, živočišné. Technologie
bílkovin
(syrový stav, vaření, dušení, smažení, pečení, uzeniny, konzervy).
Bílkoviny-léky (přisvojitelnost)
Vztah k potravinovým doplňkům.
Tuky – rostlinné, živočišné,
technologie, Vztah k potrav.
doplňkům.
Potravinové doplňky – nutnost a ekonomie
(vitaminy, minerály, stopové
prvky, enzymy...), organický původ, syntetický
původ, přisvojitelnost)
Vztah
k tukům, cukrům, alkoholu, stresovým stavům aj.)
·
Nemožnost absolutního,
pozitivního řešení (reálná strava, individuální
fyziologické dispozice, duševní stav, sociální okolí, ekologický stav životního prostředí, kvalita životního stylu – (práce, láska,
koníčky, vztah k lidem, sobě, přírodě, spánek, harmonie tělesného a
duševního, stravování..)
·
Relativní řešení problému – absolutní bezvýchodnost
?
Aktuální stav životního stylu + každodenní, malé a pozitivní kroky v celé struktuře životního stylu.