Zlodějské kvarteto – Ovoce a zelenina
Hana Cídlová,
Jana Holásková
Katedra
chemie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, Česká republika
e-mail:
cidlova@centrum.cz
Milí přátelé!
Připravily jsme pro Vás zábavnou hru – kvarteto. Kromě zábavy Vám přinese i poučení a snad Vás i sblíží se dvěma vědními obory – chemií a biologií. Hra se skládá z 32 obrázkových kartiček, na kterých jsou zobrazeny a pojmenovány některé u nás pěstované druhy ovoce a zeleniny. Kartičky jsou rozděleny do osmi skupin po čtyřech. Základním principem hry je hledání těchto čtveřic. Při jejich hledání rozvíjíte svoji paměť, umění soustředit se a hravou formou získáváte nové vědomosti. Nůžkami nejprve pečlivě vystříhejte jednotlivé kartičky s obrázky a pozorně si přečtěte pravidla hry.
Přejeme Vám příjemnou zábavu!
Pravidla hry
1.
Na každém listu nahoře
je uveden název zobrazeného ovoce či zeleniny. V pravém horním rohu je pak
označení karty pomocí číslice a písmene, např. 1A. Čtveřice karet označených
stejnou číslicí, ale různým písmenem tvoří jedno kvarteto. Vaším cílem je
získat vždy celou čtveřici karet označených stejnou číslicí, např. 2A, 2B, 2C,
2D. Pod obrázkem jsou vytištěny informace o přibližném obsahu některých
biologicky významných mikroelementů v daném druhu ovoce či zeleniny.
2.
Počet hráčů: Nejméně
3, avšak je-li jich více, je hra zajímavější (nejlépe 5—6).
3.
Postup hry: Listy se
zamíchají.
4.
Rozdají se všechny
listy. Připadne-li na hráče nestejný počet listů, vyrovnají se rozdíly postupně
v dalších hrách.
5.
Levý soused hráče,
jenž rozdával, si vybere jednu ze svých karet a vyzve kteréhokoli spoluhráče,
aby mu dal list, který mu do kvarteta určeného touto kartou chybí. List označí
číslem a písmenem uvedeným v pravém
horním rožku kartičky a odpovídajícím názvem daného druhu ovoce a zeleniny
(názvy zjistí ze seznamu, který je součástí hry). Současně si vybere jeden ze
čtyř mikroelementů (Ca, Fe, Cu, I) uvedených na kartě a tento mikroelement
nahlas sdělí ostatním hráčům. Žádost tedy např. může znít: Chci od Petra kartu 2C Angrešt a hraji o železo. Pro každé kvarteto
se mikroelement při prvním požádání určí zvlášť a zapíše se.
6.
Od tohoto okamžiku se
kvarteto č. 2 hraje o železo (tuto skutečnost si hráči poznačí na společný všem
viditelně umístěný papír, aby v závěru hry nedošlo k nedorozumění).
7.
Má-li vyzvaný hráč
onen list, musí jej vyzývajícímu odevzdat.
8.
Tímto způsobem
vyzývající požaduje listy (po jednom) od kterýchkoli spoluhráčů, dokud se mu
daří obdržet žádané listy.
9.
Jakmile se mu to
nepodaří, je řada na posledním vyzvaném, aby začal s vyžadováním listů stejným
způsobem. Může přitom požadovat zpět i ten list, který předtím odevzdal, avšak
nikdo nesmí požadovat list z kvarteta, z něhož sám žádný list nemá (třebaže jej
předtím měl).
10.
Takto hra pokračuje až
do shromáždění všech kvartet.
11.
Jestliže hráč A
přijímá od hráče B poslední, čtvrtou kartu z kvarteta, vyloží všechny tři
zbývající karty na stůl tak, aby byly vidět obrázky a obsah mikroelementů.
Pokud některý druh ovoce nebo zeleniny na jeho třech kartách obsahuje více nebo
alespoň stejně mnoho zvoleného (na počátku hry nahlášeného a na papír
zapsaného) mikroelementu, než ovoce/zelenina na poslední, čtvrté kartě, náleží toto
kvarteto hráči A. Pokud je ovšem nahlášeného mikroelementu nejvíce
v ovoci/zelenině na poslední kartě, získává celé kvarteto hráč B.
12.
Hráč, který získal
kvarteto, je odloží na hromádku před sebe a získává bod.
13.
Kolik kdo získal
kvartet, tolik má bodů.
14.
Pokyny hráčům:
Sledujte bedlivě výzvy i odpovědi svých spoluhráčů, abyste mohli usoudit, od
koho asi můžete který list obdržet, až na vás dojde řada. Projděte si před hrou
hrací karty, abyste si udělali představu o přibližném obsahu minerálních látek
v uvedených druzích ovoce/zeleniny.
15.
Za nesprávné odpovědi
i za nesprávné výzvy (tj. neměl-li vyzývající žádný list z kvarteta, z něhož
nějaký list žádal) je možno předem stanovit trestné body.
16. Vítězem je ten, kdo získal nejvíc bodů.
Seznam
hracích karet:
1A borůvky 1B maliny 1C ostružiny 1D brusinky
2A rybíz černý 2B rybíz červený 2C angrešt 2D kdoule
3A broskve 3B meruňky 3C švestky 3D třešně
4A víno hroznové 4B hrušky 4C jablka 4D jahody
5A mrkev 5B brambory 5C celer 5D ředkvičky
6A brokolice 6B květák 6C kedluben 6D hrášek zelený
7A bílé zelí 7B salát hlávkový 7C špenát 7D rajčata
8A okurky 8B cuketa 8C česnek 8D cibule
Doplněk
k pravidlu č. 11 (jsou-li všichni hráči starší 14 let):
V okamžiku, kdy hráč B bere hráči A celé shromážděné kvarteto, může hráč A situaci ještě zachránit ve svůj prospěch, a to takto: Z dále uvedeného Seznamu otázek 1 jednu libovolnou vybere a nahlas přečte. Pokud na ni hráč B umí správně odpovědět, kvarteto si ponechá. Pokud to nedokáže, přenechá kvarteto hráči A.
Doplněk
k pravidlu č. 13 (jsou-li všichni hráči starší 14 let):
Za shromážděné kvarteto může hráč získat ještě jeden bod, pokud správně odpoví na otázku k tomuto kvartetu, uvedenou v Seznamu otázek 2. Celkem tedy za shromážděnou čtveřici kartiček může hráč získat dva body. Pokud hráč neodpoví správně, získá pouze bod za shromáždění kartiček. Seznam správných odpovědí je uveden za seznamem otázek.
Seznam
otázek 1:
1.
Co jsou to
mikroelementy?
2.
V ostružinách
je kyselina isocitronová. Jaký je její vzorec?
3.
Všechny druhy
ovoce v kvartetu č. 2 obsahují poměrně hodně mědi. Víš, odkdy lidé znají a
dovedou zpracovávat měď?
4.
Všechny druhy
ovoce v kvartetu č. 3 obsahují poměrně málo jodu. Jeho velké množství je
však škodlivé (jodová tinktura, což je pětiprocentní ethanolový roztok jodu, se
používá k desinfekci, tedy k zabíjení mikroorganismů). Jaká je
smrtelná dávka jodu pro člověka o hmotnosti 70 kg?
5.
V jablkách je
mimo jiné také chlorogenová kyselina:
.
Jak se nazývá její část se vzorcem ?
6.
V mrkvi je hodně b-karotenu, jehož vzorec je:
Kolik
atomů vodíku je v jedné molekule b-karotenu?
7.
V brokolici
je poměrně hodně vápníku. Ten reaguje se šťavelovou kyselinou, obsaženou např.
ve špenátu. Napište vzorec produktu a pojmenujte jej.
8.
V rajčatech
se vyskytuje barvivo lykopen, jehož vzorec je:
Spočítej, kolik
je v jedné molekule lykopenu konjugovaných dvojných vazeb.
9. V cuketě je poměrně mnoho železa. Kterou formu železa
dokáže lidský organismus vstřebat a zpracovat: Fe2+, nebo Fe3+?
Seznam
otázek 2:
Kvarteto č. 1:
V borůvkách a brusinkách se vyskytuje
kyselina chinová, jejíž vzorec je
Kolik
hydroxylových skupin obsahuje?
Kvarteto č. 2:
Rybíz obsahuje
hodně vlákniny. Ve které fázi života musí mít žena zvýšený přísun vlákniny a
proč?
Kvarteto č. 3:
V meruňkách
je hodně mědi. Jaký je její biologický význam?
Kvarteto č. 4:
Jaký vzorec má
kyselina L-jablečná?
Kvarteto č. 5:
Jod, kterého je
v ředkvičkách poměrně hodně, je součástí nějakého hormonu. Jak se jmenuje?
Kvarteto č. 6:
V brokolici
je relativně hodně jodu. Jak se projevuje nedostatek jodu v potravě?
Kvarteto č. 7:
Ve špenátu je
hodně železa. Jak se jmenuje bílkovina, která obsahuje železo a účastní se
procesu dýchání?
Kvarteto č. 8:
V cuketě je
poměrně mnoho železa. Která forma železa je stabilnější: Fe2+,
nebo Fe3+?
Seznam
odpovědí 1:
1.
Mikroelementy jsou
látky, které jsou nutné k životu, ale v malém množství. Jejich
nadbytek organismům naopak může škodit.
2.
HO–CH–COOH
|
CH–COOH
|
CH2–COOH
3.
Eneolit (doba
měděná), přibližně 5 tis. let př. n. l.
4.
Přibližně 35 mg.
5.
o-dihydroxybenzen
nebo 1,2-dihydroxybenzen.
6.
56
7.
O
C–O
| Ca šťavelan vápenatý
C–O
O
8.
9
1.
Fe2+
Seznam
odpovědí 2:
Kvarteto č. 1:
5
Kvarteto č. 2:
V těhotenství.
V této době se prudce mění obsah a aktivita hormonů v těle. Hormon
progesteron uvolňuje střevní svaloinu, proto se zpomaluje peristaltika a
zvyšuje se tak možnost zácpy. Vláknina zácpě brání.
Kvarteto č. 3:
Spoluúčastní se
krvetvorby. U dětí nedostatek mědi způsobuje duševní a fyzickou retardaci (tzv.
Mankesova choroba).
Kvarteto č. 4:
COOH
|
CH2
|
HO–C–H
|
H–C–OH
Kvarteto č. 5:
Thyroxin.
Kvarteto č. 6:
Při nedostatku
jodu v potravě může nastat porucha funkce štítné žlázy.
Kvarteto č. 7:
Hemoglobin.
Kvarteto č. 8: Fe3+.
Tvorba hracích karet a publikování tohoto článku byly podporovány
grantem FRVŠ 736/03/G6 „Hrajeme si v chemii“.
1A BORŮVKY |
1B MALINY |
2A RYBÍZ ČERNÝ |
2B RYBÍZ ČERVENÝ |
||||
Ca (mg / 100 g) |
10 |
Ca (mg / 100 g) |
40 |
Ca (mg / 100 g) |
46 |
Ca (mg / 100 g) |
29 |
Fe (mg / 100 g) |
740 |
Fe (mg / 100 g) |
1000 |
Fe (mg / 100 g) |
1290 |
Fe (mg / 100 g) |
910 |
Cu (mg / 100 g) |
97 |
Cu (mg / 100 g) |
108 |
Cu (mg / 100 g) |
141 |
Cu (mg / 100 g) |
140 |
I (mg / 100 g) |
2 |
I (mg / 100 g) |
1 |
I (mg / 100 g) |
1 |
I (mg / 100 g) |
1 |
1C OSTRUŽINY |
1D BRUSINKY |
2C ANGREŠT |
2D KDOULE |
||||
Ca (mg / 100 g) |
44 |
Ca (mg / 100 g) |
14 |
Ca (mg / 100 g) |
29 |
Ca (mg / 100 g) |
10 |
Fe (mg / 100 g) |
900 |
Fe (mg / 100 g) |
500 |
Fe (mg / 100 g) |
630 |
Fe (mg / 100 g) |
600 |
Cu (mg / 100 g) |
108 |
Cu (mg / 100 g) |
170 |
Cu (mg / 100 g) |
163 |
Cu (mg / 100 g) |
101 |
I (mg / 100 g) |
1 |
I (mg / 100 g) |
5 |
I (mg / 100 g) |
1 |
I (mg / 100 g) |
2 |
3A BROSKVE |
3B meruňky |
4A VÍNO HROZNOVÉ |
4B HRUŠKY |
||||
Ca (mg / 100 g) |
8 |
Ca (mg / 100 g) |
16 |
Ca (mg / 100 g) |
18 |
Ca (mg / 100 g) |
10 |
Fe (mg / 100 g) |
480 |
Fe (mg / 100 g) |
650 |
Fe (mg / 100 g) |
510 |
Fe (mg / 100 g) |
260 |
Cu (mg / 100 g) |
73 |
Cu (mg / 100 g) |
134 |
Cu (mg / 100 g) |
83 |
Cu (mg / 100 g) |
72 |
I (mg / 100 g) |
1 |
I (mg / 100 g) |
1 |
I (mg / 100 g) |
1 |
I (mg / 100 g) |
1 |
3C ŠVESTKY |
3D TŘEŠNĚ |
4C JABLKA |
4D JAHODY |
||||
Ca (mg / 100 g) |
14 |
Ca (mg / 100 g) |
17 |
Ca (mg / 100 g) |
7 |
Ca (mg / 100 g) |
26 |
Fe (mg / 100 g) |
440 |
Fe (mg / 100 g) |
350 |
Fe (mg / 100 g) |
480 |
Fe (mg / 100 g) |
960 |
Cu (mg / 100 g) |
95 |
Cu (mg / 100 g) |
115 |
Cu (mg / 100 g) |
53 |
Cu (mg / 100 g) |
46 |
I (mg / 100 g) |
1 |
I (mg / 100 g) |
1 |
I (mg / 100 g) |
1 |
I (mg / 100 g) |
1 |
5A MRKEV |
5B BRAMBORY |
6A BROKOLICE |
6B KVĚTÁK |
||||
Ca (mg / 100 g) |
41 |
Ca (mg / 100 g) |
6 |
Ca (mg / 100 g) |
105 |
Ca (mg / 100 g) |
20 |
Fe (mg / 100 g) |
2100 |
Fe (mg / 100 g) |
403 |
Fe (mg / 100 g) |
1300 |
Fe (mg / 100 g) |
650 |
Cu (mg / 100 g) |
52 |
Cu (mg / 100 g) |
90 |
Cu (mg / 100 g) |
126 |
Cu (mg / 100 g) |
42 |
I (mg / 100 g) |
4 |
I (mg / 100 g) |
2 |
I (mg / 100 g) |
15 |
I (mg / 100 g) |
1 |
5C CELER |
5D ŘEDKVIČKY |
6C KEDLUBEN |
6D HRÁŠEK ZELENÝ |
||||
Ca (mg / 100 g) |
68 |
Ca (mg / 100 g) |
34 |
Ca (mg / 100 g) |
68 |
Ca (mg / 100 g) |
24 |
Fe (mg / 100 g) |
530 |
Fe (mg / 100 g) |
1500 |
Fe (mg / 100 g) |
900 |
Fe (mg / 100 g) |
1840 |
Cu (mg / 100 g) |
116 |
Cu (mg / 100 g) |
53 |
Cu (mg / 100 g) |
47 |
Cu (mg / 100 g) |
326 |
I (mg / 100 g) |
3 |
I (mg / 100 g) |
8 |
I (mg / 100 g) |
1 |
I (mg / 100 g) |
4 |
7A BÍLÉ ZELÍ |
7B SALÁT HLÁVKOVÝ |
8A OKURKY |
8B CUKETA |
||||
Ca (mg / 100 g) |
46 |
Ca (mg / 100 g) |
20 |
Ca (mg / 100 g) |
15 |
Ca (mg / 100 g) |
30 |
Fe (mg / 100 g) |
500 |
Fe (mg / 100 g) |
336 |
Fe (mg / 100 g) |
500 |
Fe (mg / 100 g) |
1500 |
Cu (mg / 100 g) |
33 |
Cu (mg / 100 g) |
49 |
Cu (mg / 100 g) |
51 |
Cu (mg / 100 g) |
45 |
I (mg / 100 g) |
2 |
I (mg / 100 g) |
3 |
I (mg / 100 g) |
2 |
I (mg / 100 g) |
2 |
7C ŠPENÁT |
7D RAJČATA |
8C ČESNEK |
8D CIBULE |
||||
Ca (mg / 100 g) |
126 |
Ca (mg / 100 g) |
9 |
Ca (mg / 100 g) |
38 |
Ca (mg / 100 g) |
31 |
Fe (mg / 100 g) |
4100 |
Fe (mg / 100 g) |
550 |
Fe (mg / 100 g) |
1400 |
Fe (mg / 100 g) |
500 |
Cu (mg / 100 g) |
97 |
Cu (mg / 100 g) |
60 |
Cu (mg / 100 g) |
149 |
Cu (mg / 100 g) |
46 |
I (mg / 100 g) |
12 |
I (mg / 100 g) |
1 |
I (mg / 100 g) |
3 |
I (mg / 100 g) |
2 |