Chemikálie:
roztoky
o koncentraci 0,1 mol dm–3 (vše v nádobkách s kapátkem)
obsahující anionty SO42–, PO43–, NO3–, CO32–, Cl–, I–, S2–, BO33–, CrO42–, 0,1 mol dm–3 roztoky AgNO3
a BaCl2, 1 mol dm–3 roztoky HNO3, CH3COOH
a HCl, neznámý vzorek (zadá vyučující).
Pomůcky:
3
skleněné kapkovací
destičky nebo průhledná mikrotitrační destička
Postup
a)
po jedné kapce každého zkoumaného roztoku včetně neznámého
vzorku dát do tří soused-ních důlků tečkovací
destičky (kapek tedy bude 3 ´ 10 = 30,
naznačeno na obrázku)
-
ke každému vzorku včetně neznámého (celkem do 10 jamek
v prvním sloupci destičky)
přidat 1 kapku AgNO3
-
ke každému vzorku včetně neznámého (celkem do 10 jamek
v druhém sloupci destičky)
přidat 1 kapku BaCl2
-
ke každému vzorku včetně neznámého (celkem do 10 jamek
v třetím sloupci destičky)
přidat 1 kapku vody (srovnání)
-
pozorovat a do tabulky zapsat vznik a barvu sraženin,
případně změnu barvy kapek
b)
k těm vzorkům, které s AgNO3 vytvořily
sraženinu, přidat po jedné kapce HNO3
-
pozorovat, zda se sraženina rozpouští
c)
k těm vzorkům, které s BaCl2 vytvořily
sraženinu, přidat po jedné kapce CH3COOH, počkat 15 minut
-
pozorovat, zda se sraženina rozpouští
d)
k těm vzorkům, které s BaCl2 vytvořily
sraženinu a ta se v bodě c) přidáním CH3COOH nerozpustila,
přidat 1 kapku HCl
-
pozorovat, zda se sraženina rozpouští
+ … vzniká sraženina, (+) … sraženina vzniká jen v případě koncentrovaného roztoku, – … sraženina nevzniká
[1] Dle A. Okáč – Analytická chemie kvalitativní. Nakladatelství
Československé akademie věd, Praha 1956.