Olovo patří mezi nejměkčí a nejtěžší běžně užívané kovy. Na vzduchu se již za normální teploty rychle oxiduje a povléká tenkou vrstvičkou oxidu nebo uhličitanu, která ho chrání před další oxidací. Nejsnadněji se oxiduje čerstvě vyredukované a jemně rozptýlené olovo, např. olovo pyroforické. Pyroforickou formu olova lze získat opatrným zahříváním některých organických solí olova, např. vínanu, citranu apod.
Chemikálie: vinná kyselina (OHCHCOOH)2, octan olovnatý Pb(CH3COO)2
Pomůcky: Büchnerova nálevka se zátkou, kádinka, zkumavka z těžkotavitelného skla, odsávací baňka, kahan, držák na zkumavky
Postup
- připravit si vínan olovnatý takto:
§ 7,5 g octanu olovnatého rozpustit v 75 cm3 vody
§ přidat vypočtené množství vinné kyseliny
§ vzniklou sraženinu odsát na Büchnerově nálevce
§ promýt vodou a vysušit v sušárně při 90 oC [1]
- suchý vínan žíhat ve vodorovné poloze v těžkotavitelné zkumavce v digestoři
§ produkty termického rozkladu jsou toxické, proto je třeba pracovat v dobře táhnoucí digestoři
§ horkou zkumavku nepokládat na dlaždičky digestoře, hrozí prasknutí zkumavky
§ černá hmota, která zbude ve zkumavce, je pyroforické olovo
§ nasypat je na nehořlavou podložku, např. na dlaždice v digestoři
§ pozorovat déšť jisker
§ zkumavku nečistit, bude použita dalšími studenty v téže úloze; zkumavku odborně vyčistí asistent po ukončení výuky
§ pyroforické vlastnosti si olovo ponechává několik dnů, pokud je uchováváno ve zkumavce bez přístupu vzduchu
CD:
[1] Sušení trvá dlouho. Suchý vínan olovnatý proto obdržíte od laboranta, abyste úlohu mohli dokončit. Vámi připravený vínan olovnatý na konci cvičení po sušení předejte laborantovi pro další studenty.