Hořlaviny se do r. 1998 dělily podle skupenství do
tří tříd na pevné, kapalné a plynné. Důležitou charakteristikou hořlavé látky
byla teplota vzplanutí, tj. nejnižší teplota, na kterou musí být látka zahřáta,
aby při přiblížení k plameni vzplanula.
Pevné hořlavé
látky se rozdělovaly na samozápalné a výbušné.
Kapalné
hořlaviny byly podle teploty vzplanutí děleny do čtyř tříd:
I. třída – hořlaviny s
teplotou vzplanutí do
II. třída – hořlaviny s
teplotou vzplanutí od
III. třída – hořlaviny s
teplotou vzplanutí od
IV. třída – hořlaviny s
teplotou vzplanutí od
Nebezpečnost
hořlavých plynů je ovlivněna tím, že
obvykle tvoří se vzduchem výbušnou směs v širokém rozmezí koncentrace plynu ve
vzduchu. Rozmezí nejmenší a největší koncentrace, kdy je směs plynu a vzduchu
výbušná, udávaly tzv. meze výbušnosti.
Výbušné
látky byly rozděleny na látky, které explodují po úderu nebo nárazu, a látky,
které vybuchují ve směsi se vzduchem působením jiskry nebo tepla. Mezi
výbušné látky patřily kromě výbušných směsí plynů také kapaliny a pevné
látky, které na vzduchu mohly explodovat právě působením úderu, nárazu,
tření, jiskry, tepla apod.
V polovině
roku 1998 byl vydán nový zákon ČR o chemických látkách a chemických přípravcích
č. 157/1998 Sb., který uvádí naše dosavadní zákonná ustanovení do souladu se
zákony Evropské unie. K zákonu bylo počátkem roku 1999 vydáno nařízení vlády ČR
č. 25/1999 Sb. a vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu č.
Tento
soubor zákonných ustanovení, nařízení a vyhlášek, jehož rozsah je nyní téměř
600 stran, zásadním způsobem mění a rozšiřuje naše dosavadní pojetí
nebezpečnosti jednotlivých chemikálií. Chemikálie, tj. chemické prvky a
chemické sloučeniny jsou zde označeny jako chemické látky, směsi chemických
látek jsou označeny jako chemické přípravky.
Zákon
v platném znění uvádí zásady klasifikace nebezpečných chemických látek a chemických
přípravků a stanoví mimo jiné práva a povinnosti osob při nakládání, tedy
skladování a používání těchto látek. Je stanoveno celkem 15 nebezpečných
vlastností, které mohou tyto látky a přípravky mít. Vzhledem k významu této
klasifikace pro práci s chemikáliemi ve školní chemické laboratoři si zde
uvedeme přesné znění této části zákona a vládního nařízení.
Nebezpečné chemické látky a chemické přípravky
jsou klasifikovány jako
a) výbušné, které mohou exotermně reagovat i bez přístupu kyslíku za rychlého vývinu plynu, nebo u nichž dochází při definovaných zkušebních podmínkách k detonaci a prudkému shoření nebo které při zahřátí vybuchují, jsou-li umístěny v uzavřené nádobě,
b) oxidující, které při styku s jinými látkami, zejména hořlavými, vyvolávají vysoce exotermní reakci,
c) extrémně hořlavé, které v kapalném stavu mají teplotu vzplanutí nižší než 0 ºCa teplotu varu nižší než 35 ºC nebo které v plynném stavu jsou vznětlivé při styku se vzduchem za normální (laboratorní) teploty, normálního (atmosférického) tlaku a bez přívodu energie,
d) vysoce hořlavé, které
a. se mohou samovolně zahřívat a poté vznítit při styku se vzduchem za normální (laboratorní) teploty, normálního (atmosférického) tlaku a bez přívodu energie,
b. se mohou v pevném stavu snadno vznítit po krátkém styku se zápalným zdrojem a po odstranění zápalného zdroje dále hoří nebo doutnají,
c. mají v kapalném stavu teplotu vzplanutí nižší než 21 ºC a nejsou extrémně hořlavé,
d. při styku s vodou nebo vlhkým vzduchem uvolňují vysoce hořlavé plyny v množství nejméně 1 dm-3.kg-1.hod-1,
e)hořlavé, které mají teplotu vzplanutí v rozmezí od 21 ºC do 55 ºC
f) vysoce toxické, které po vdechnutí, požití nebo proniknutí kůží mohou i ve velmi malém množství způsobit akutní nebo chronické poškození zdraví nebo smrt,
g)toxické, které po vdechnutí, požití nebo proniknutí kůží mohou i v malém množství způsobit akutní nebo chronické poškození zdraví nebo smrt,
h) zdraví škodlivé, které po vdechnutí, požití nebo proniknutí kůží mohou způsobit akutní nebo chronické poškození zdraví nebo smrt,
i) žíravé, které při styku s živou tkání mohou způsobit její zničení,
j) dráždivé, které nemají vlastnosti žíravin, ale při přímém dlouhodobém nebo opakovaném styku s kůží nebo sliznicí mohou vyvolat zánět,
k) senzibilizující, které po vdechnutí nebo proniknutí kůží mohou vyvolat přecitlivělost tak, že po delší expozici vznikají charakteristické příznaky,
l) karcinogenní, které po vdechnutí, požití nebo proniknutí kůží mohou vyvolat nebo zvýšit četnost výskytu rakoviny,
m) mutagenní, které po vdechnutí, požití nebo proniknutí kůží mohou vyvolat nebo zvýšit četnost výskytu genetických poškození,
n) toxické pro reprodukci, které po vdechnutí, požití nebo proniknutí kůží mohou vyvolat nebo zvýšit četnost výskytu nedědičných poškození potomků, poškození reprodukčních funkcí nebo schopnosti reprodukce muže nebo ženy,
o)
nebezpečné pro
životní prostředí, které po proniknutí do životního prostředí představují nebo
mohou představovat okamžité nebo opožděné nebezpečí.
Nebezpečné vlastnosti látek a
přípravků uvedené v zákoně se tedy dělí na
a)
fyzikálně-chemické vlastnosti zahrnující vlastnosti a)
až e),
b)
toxikologické vlastnosti zahrnující vlastnosti f) až
n),
c)
ekotoxikologické vlastnosti zahrnující vlastnost o).
Stanovení
jednotlivých nebezpečných vlastností chemických látek a přípravků určují
zákony, vládní nařízení a vyhlášky a další předpisy, jimiž se musí každý, kdo
tyto látky a přípravky vyrábí nebo dováží, řídit. Zjištěné vlastnosti musí být
uvedeny na přepravním obalu každé látky nebo přípravku. Tím se poskytují
základní informace všem, kteří s těmito látkami a přípravky dále nakládají,
tj. skladují je a používají. Také tyto informace jsou vymezeny v zákoně.
Při práci s hořlavými kapalinami je třeba
- Zajistit řádné větrání
- Vyvarovat se styku par hořlavých kapalin s otevřeným ohněm (kahan) i s rozžhavenými předměty (sušárna). Je třeba si uvědomit, že páry hořlavin jsou těžší než vzduch. Přeléváme-li hořlavinu do nádoby na stole, rozšiřují se její páry po celém laboratorním stole a mohou se zapálit od plamene, který je od místa přelévání dosti vzdálen.
- Hořlaviny nikdy nezahříváme přímým plamenem, používáme lázně nebo elektrická topná hnízda.
- Při destilaci hořlaviny musíme kontrolovat průtok vody chladičem a odstranit z okolí aparatury všechny jiné hořlaviny do bezpečné vzdálenosti. Je třeba také pečlivě zkontrolovat jednotlivé části aparatury, zda dobře těsní.
- Při rozlití většího množství hořlaviny je nutno okamžitě zhasnout všechny plynové spotřebiče, vypnout také elektrické spotřebiče a důkladně laboratoř vyvětrat.
-
Nádoby na hořlavé kapaliny musí být vždy uzavřeny a
nesmazatelně označeny. V rozbitných nádobách bez obalu lze skladovat nejvýše 5
litrů hořlaviny v jedné nádobě.