Laboratorní
operace jsou základní experimentální činnosti prováděné v laboratořích,
které se skládají z jednotlivých pracovních úkonů, jejichž zvládnutí
vyžaduje teoretické i praktické znalosti a dovednosti, manuální zručnosti při práci
s chemikáliemi, chemickým sklem, nástroji, pomůckami, přístroji,
laboratorním zařízením apod..
Pro
správné sestavení aparatur je nutné zvládnout např.:
-
řezání skleněných trubic, trubiček, tyčinek, otavování
jejich konců,
-
vytahování trubiček a tyčinek,
-
ohýbání trubic, trubiček a tyčinek,
-
úprava zátek, vrtání otvorů, ostření korkovrtu,
-
správné zasunování trubic a skleněných částí aparatury do
zátek a jejich uvolňování,
-
vsazování zátek do otvorů nádob a jejich zpětné stahování,
-
práce se stojanem a příslušenstvím ke stojanu (železné
kruhy, filtrační kruhy, držáky, lapáky),
-
sestavení jednoduchého elektrického obvodu, zapojování
různých měřících přístrojů, aj.
Pro
převod pevných látek, kapalin a plynů je nutné zvládnout:
-
odsypání pevné látky z nádoby, z navažovací nádoby,
-
práce s chemickou lžící, špachtlí, pinzetou,
-
práce s alkalickými kovy,
-
přelití kapaliny z nádoby do nádoby,
-
odlití kapaliny z reagenční láhve,
-
práce s různými typy střiček, s pipetou, kapátkem,
byretou,
-
odběr plynu z tlakové láhve, zkoušky čistoty plynů,
-
práce s vyvíjejícími přístroji,
-
práce se zařízením pro jímání plynů, aj.
Při
zahřívání látky je nutno zvládnout:
-
práce s kahany (lihovým, propanbutanovým, plynovým),
-
zahřívání ve zkumavkách, porcelánových a skleněných
nádobách, na spalovací lžíci, na síťce s azbestem,
-
žíhání v chemických kleštích, trianglu, v žíhacím
kelímku, aj.
Pro
základní měrné operace:
-
postup vážení na různých typech vah,
-
postup měření objemu odměrnou zkumavkou, odměrným válcem,
odměrnou nádobou, pipetou, byretou,
-
postup měření hustoty,
-
postup měření teploty různými typy teploměrů
-
postup měření pH různými indikátory,
-
postup titrování, aj.
Při
oddělování složek směsí:
-
práce s dělící nálevkou,
-
filtrace,
-
krystalizace,
-
extrakce,
-
destilace,
-
sublimace,
-
příp. odpařování, aj.
Upevnění
varného kruhu s azbestovou síťkou na stojan
Pomůcky: stojan,
křížová svorka, varný kruh, azbestová síťka
Postup:
Křížovou svorku upevníme na stojan tak,
aby otvor pro držák směřoval vzhůru. Upevníme varný kruh ve svorce. Položíme
azbestovou síťku na varný kruh – azbestovou vložkou nahoru. Případně upravíme
výšku varného kruhu.
UPEVNĚNÍ REAKČNÍ NÁDOBY (TRUBICE,
TEPLOMĚR) V DRŽÁKU NA STOJANU
Pomůcky: reakční nádoba – trubice, teploměr,
aj., držák, stojan, křížová svorka
POSTUP:
Křížovou svorku upevníme na stojanu
tak, aby otvor pro držák směřoval vzhůru. Upevníme držák svorky tak, aby šroub
držáku směřoval vzhůru a byl dostupný pravé (u leváků levé) ruce. Správně a
vhodně upevníme reakční nádobu (trubici, teploměr) v držáku. Nakonec upravíme
výšku reakční nádoby vertikálním pohybem křížové svorky po tyči stojanu.
UVOLNĚNÍ REAKČNÍ NÁDOBY (TRUBICE,
TEPLOMĚRU) Z DRŽÁKU NA STOJANU
Pomůcky: reakční nádoba – trubice, teploměr,
aj., držák, stojan, křížová svorka
POSTUP:
Uvolníme a vyjmeme reakční nádobu
z držáku. Poté uvolníme držák. A nakonec uvolníme křížovou svorku.
UPEVNĚNÍ FILTRAČNÍHO KRUHU NA STOJAN
Pomůcky: filtrační kruh, stojan
POSTUP:
Upevníme filtrační kruh na stojan.
Případně upravíme výšku filtračního kruhu.
ZAHŘÍVÁNÍ LÁTKY (PŘEDMĚTU)
V CHEMICKÝCH KLEŠTÍCH
Pomůcky: chemická látka
nebo předmět, chemické kleště, propanbutanový, plynový nebo lihový kahan,
nehořlavá podložka
POSTUP:
Chemickou látku (nebo předmět), která
je určena k zahřívání, uchopíme do kleští. Látku (předmět) v chemických
kleštích vložíme do příslušné zóny plamene. Nakonec rozehřátý předmět odložíme
na nehořlavou podložku.
SPALOVÁNÍ LÁTEK NA SPALOVACÍ LŽIČCE
Pomůcky: chemická látka, spalovací lžíce, kahan
(lihový, propanbutanový, plynový), válec, nehořlavá podložka
POSTUP:
Chemikálii přeneseme na spalovací
lžičku (bez rozsypání). Spalovací lžičku vložíme do oxidační zóny plamene (bez
rozsypaní). Rozehřátou lžičku vložíme do válce bez dotyku stěny. Nakonec
odložíme spalovací lžičku na nehořlavou podložku.
ZAHŘÍVÁNÍ LÁTKY VE ZKUMAVCE
Pomůcky: zkumavka s kapalinou (popř.
suspenzí), stojan s držákem, kahan,
POSTUP:
Zkumavku pevně upevníme v držáku
těsně po ústím. Seřídíme požadovanou velikost a intenzitu plamene. Zkumavku s
kapalinou vložíme do oxidační zóny plamene. Důležitá je správná poloha zkumavky
při zahřívání. Protřepáváme kapaliny ve zkumavce. Zkumavku vyjmeme
z plamene při vzkypění kapaliny.
ZAHŘÍVÁNÍ LÁTKY V TAVICÍM KELÍMKU
Pomůcky: tavicí kelímek, triangl, varný kruh
nebo trojnožka, kleště, kahan, nehořlavá podložka
POSTUP:
Triangl položíme na varný kruh nebo
trojnožku. Kelímek vložíme šikmo do trianglu. Nakonec odložíme pomocí kleští
rozehřátý kelímek na nehořlavou podložku.
Měkčení
korkových zátek
Pomůcky: korková zátka, mačkadlo, prkénko
POSTUP:
Zátku vložíme do mačkadla. Stlačíme
rameno mačkadla, poté nadzvedneme rameno a pootočíme zátkou. Zátku položíme na
stůl. Přitlačíme zátku prkénkem a mačkáme ji pohyby prkénka.
Vrtání
korkových nebo pryžových zátek
Pomůcky: korková nebo pryžová zátka, korkovrt,
voda, mýdlový roztok nebo glycerol, trn, dřevěná podložka
POSTUP:
Zátku si položíme větší plochou na
dřevěnou podložku. Vybereme si správný průměr korkovrtu. Ostří korkovrtu
ovlhčíme vodou, mýdlovým roztokem nebo glycerolem. Pevně uchopíme zátku do levé
ruky a nasadíme korkovrt kolmo na střed zátky. Vrtáme šroubovým pohybem.
Vytáhneme korkovrt protisměrným pohybem a očistíme ho trnem.
VSAZOVÁNÍ ZÁTEK
Pomůcky: Zátka, nádoba s hrdlem
POSTUP:
Vyzkoušíme správnou velikost zátky a
poté zátku zasuneme s mírným otáčením,do hrdla příslušné nádoby.
NASAZOVÁNÍ PRYŽOVÝCH HADIC NA SKLENĚNÉ
TRUBICE
Pomůcky: předem zastřižená hadice, voda, mýdlový
roztok nebo glycerol, skleněná trubice
POSTUP:
Navlhčíme konec skleněné trubice vodou,
mýdlovým roztokem nebo glycerolem. Uchopíme hadici a působením mírné síly ji
nasuneme na ovlhčenou skleněnou trubici.
Stahování
pryžových zátek ze skleněných trubic
Pomůcky: skleněná trubice s nasunutou
pryžovou hadicí, utěrka
POSTUP:
Skleněnou trubici uchopíme těsně u hadice
utěrkou. Uchopíme hadici a mírným tahem ji stahujeme. Popř. hadici rozřízneme a
oddělíme od skla.
Zasunování
skleněných trubic do zátek
Pomůcky: trubice (např. teploměr, stonek
nálevky), voda, mýdlový roztok nebo glycerol, zátka
POSTUP:
Trubici ovlhčíme vodou, mýdlovým
roztokem nebo glycerolem. Trubici poté uchopíme těsně u konce, který chceme
zasunout do otvoru v zátce. Opatrně a postupně zasunujeme trubici do
otvoru mírným tlakem za stálého otáčení.
Vytahování
skleněných trubic ze zátek
Pomůcky: zátka s trubicí (např. teploměr,
stonek nálevky), utěrka
POSTUP:
Trubici uchopíme utěrkou těsně u zátky.
Vytahujeme ji mírným tahem se současným otáčením.
MĚŘENÍ pH ROZTOKU INDIKÁTOROVÝM
PAPÍRKEM
Pomůcky: indikátorový papírek, skleněná tyčinka,
špejle, měřený roztok
POSTUP:
Přeneseme roztok na indikátorový
papírek skleněnou tyčinkou. Nařízneme špejli a vsuneme do ní kousek
indikátorového papírku. Poté takto upevněný indikátorový papírek vložíme do
roztoku.
MĚŘENÍ HUSTOTY KPALINY HUSTOMĚREM
Pomůcky: hustoměr, kapalina
POSTUP:
Hustoměr opatrně ponoříme do kapaliny.
Po správném odečtení hustoty (oko ve výši hladiny), hustoměr z kapaliny
vyjmeme, omyjeme vodou, osušíme a uložíme na své místo.
MĚŘENÍ OBJEMU BYRETOU
Pomůcky: nálevka, byreta, destilovaná voda
POSTUP:
Pomocí nálevky nalijeme kapalinu do
nálevky. Nadbytečnou kapalinu z byrety vypustíme a objem kapaliny odečteme
na . Měření ukončíme důkladným propláchnutím byrety destilovanou vodou.
MĚŘENÍ TEPLOTY KAPALINY LABORATORNÍM
TEPLOMĚREM
Pomůcky: teploměr
POSTUP:
Teploměr vhodně uchopíme a ponoříme do
kapaliny. Po správném odečtení teploty (oko ve výši hladiny rtuti), teploměr
omyjeme, osušíme a bezpečně uložíme na své místo.
MĚŘENÍ OBJEMU INJEKČNÍ STŘÍKAČKOU
Pomůcky: injekční stříkačka, destilovaná voda
POSTUP:
Stříkačku ponoříme hluboko do kapaliny,
kterou nasajeme, odměříme příslušné množství (oko ve výši značky). Poté
kapalinu ze stříkačky vypustíme a neprodleně po skončení operace propláchneme
destilovanou vodou.
MĚŘENÍ OBJEMU PIPETOU
Pomůcky: pipeta, destilovaná voda
POSTUP:
Pipetu ponoříme hluboko do kapaliny a
prostřednictvím správného držení a ovládání pipety ukazováčkem , nasáváme
kapaliny do pipety až nad značku.
Nadbytečnou kapalinu vypustíme.
Množství nasáté kapaliny odečítáme (pipety ve svislé poloze, oko ve výši
kalibrační značky). Poté můžeme kapalinu z pipety vypustit (výpustný otvor
se dotýká vnitřní stěny nádoby), vyčkáme 15 až 20 sekund, pipetu propláchneme
destilovanou vodou a správně a bezpečně pipetu odložíme.
MĚŘENÍ OBJEMU ODMĚRNÝM VÁLCEM
Pomůcky: odměrný válec, střička nebo pipeta
POSTUP:
Odměrný válec uchopíme levou rukou a po
stěně válce naléváme určenou kapalinu. Poslední kapky po značku přidáváme
střičkou nebo pipetou. Pro přesné odečítání objemu je nutná správná poloha
válce a oka.
ZAHŘÍVÁNÍ LÁTKY (V NÁDOBĚ) NA AZBESTOVÉ
SÍŤCE
Pomůcky: azbestová síťka, varný kruh nebo
trojnožka, nádoba s látkou, kahan
POSTUP:
Azbestovou síťku položíme na varný kruh
nebo trojnožku azbestovou vložkou nahoru. Na tuto síťku položíme nádobu
s látkou, seřídíme si velikost a intenzitu plamene a po skončení operace
kahan odstavíme.
ROZTÍRÁNÍ LÁTKY V TŘECÍ MISCE
Pomůcky: tlouček a třecí miska
POSTUP:
Ve třecí misce roztíráme stanovenou
látku krouživými pohyby pomocí tloučku.
UVOLŇOVÁNÍ ZÁTEK A „ZAMRZLÝCH“ ZÁBRUSU
Pomůcky: nádoba se zátkou
POSTUP:
Nádobu uchopíme za hrdlo těsně u zátky
a zátku uvolňujeme kývavými pohyby.
PŘEVOD KAPALINY PIPETOU – KAPKOVÁNÍ
Pomůcky: pipeta, destilovaná voda
POSTUP:
Láhev odzátkujeme a zátku odložíme
vnější stranou na stůl. Pipetu ponoříme hluboko do kapaliny a správnou obsluhou
pipety přeneseme kapalinu v pipetě. Požadované množství kapaliny
vypustíme, láhev neprodleně po skončení odběru uzavřeme a pipetu propláchneme
destilovanou vodou ze střičky.
PŘEVOD KAPALINY KAPÁTKEM
Pomůcky: kapátko, destilovaná voda
POSTUP:
Láhev odzátkujeme a zátku odložíme
vnější stranou na stůl. Kapátko ponoříme do kapaliny, nasajeme a ulpělou kapku
na kapátku otřeme o okraj láhve. Bez ukápnutí přeneseme kapalinu a posléze ji
z kapátka vypustíme. Po skončení odběru láhev neprodleně uzavřeme a
kapátko propláchneme destilovanou vodou.
PŘEVOD DESTILOVANÉ VODY ZE STŘIČKY DO
NÁDOBY (NÁLEVKY)
Pomůcky: střička, nádoba, destilovaná voda
POSTUP:
Prostřednictvím střičky převedeme
destilovanou vodu po vnitřní stěně nádoby bez vystříknutí kapaliny.
PŘELITÍ KAPALINY Z NÁDOBY DO
NÁDOBY (OBECNĚ)
Pomůcky: 2 nádoby, kapalina
POSTUP:
Jednu z nádob uchopíme popř.
upevníme (podle její velikosti a tvaru). Hrdla obou nádob by se měla dotýkat
(vhodný pracovní postoj a držení nádob ve správné výšce, abychom mohli
kontrolovat množství převedené kapaliny). Poté můžeme přelít požadované
množství kapaliny. Ulpělou kapku odstraníme tak, že se hrdlo se zavěšenou
kapkou přiloží zpět k nádobě, tak aby se kapka dotkla její stěny.
ODLITÍ KAPALINY Z REAGENČNÍ LÁHVE
POSTUP:
Láhev odzátkujeme a zátku odložíme
vnější stranou na stůl. Láhev uchopíme pravou rukou štítkem do dlaně. Druhou
nádobu vhodně uchopíme (dle její velikosti a tvaru). Při přelévání dbáme na to,
aby se jejich hrdla dotýkala. Odlijeme požadované množství kapaliny, odstraníme
ulpělou kapku a po skončení odběru láhev neprodleně uzavřeme.
PŘEVOD TUHÉ LÁTKY Z ODVAŽOVACÍ
NÁDOBKY DO REAKČNÍ NEBO ODMÉRNÉ NÁDOBY
Pomůcky: reakční nádoba, odvažovací nádobka,
střička, destilovaná voda
POSTUP:
Připravíme si reakční (odměrné) nádoby.
Z odvažovací nádobky kvantitativně převedeme látky do připravené nádobky.
Případné zbytky spláchneme několikrát destilovanou vodou ze střičky.
PŘEVOD TUHÉ LÁTKY LŽIČKOU
Pomůcky: lžička
POSTUP:
Láhev (prachovnici) odzátkujeme a zátku
odložíme vnější stranou na stůl. Vhodným koncem připravené lžičky odebereme
požadované množství látky. Látku na lžičce bez rozsypání přeneseme a láhev po
skončení odběru neprodleně uzavřeme. Lžičku očistíme a eventuální rozsypanou
látku uklidíme.
PŘEVOD TUHÉ LÁTKY PINZETOU
Pomůcky: pinzeta
POSTUP:
Láhev odzátkujeme a zátku odložíme
vnější stranou na stůl. Připravenou pinzetou uchopíme látku a přeneseme ji na
požadované místo. Láhev po skončení odběru neprodleně uzavřeme, pinzetu
očistíme a eventuální rozsypanou látku uklidíme.
ODSYPÁNÍ TUHÉ LÁTKY Z NÁDOBY
POSTUP:
Láhev odzátkujeme a zátku odložíme
vnější stranou na stůl. Bez rozsypání odsypeme požadované množství látky (např.
odklepáváním) a po skončení odběru láhev neprodleně uzavřeme. Případnou
rozsypanou látku uklidíme.
ODDĚLOVÁNÍ VODY OD OLEJE ZE SMĚSI
POMOCÍ DĚLÍCÍ NÁDOBKY
Pomůcky: oddělovací nálevka, emulze oleje a
zbarvené vody
POSTUP:
Do oddělovací nálevky nalijeme emulzi
oleje a zbarvené vody. Oddělovací nálevku necháme v klidu a pozorujeme
oddělování složek emulze. Pozorujeme, že olej tvoří po oddělení horní a voda
spodní vrstvu různorodé směsi.
Diskuse: Zjistili jsme, že olej má
nižší hustotu než voda. Oddělování složek směsi usazováním je způsobeno jejich
odlišnou hustotou a jejich vzájemnou nerozpustností
VYTŘEPÁVÁNÍ LÁTEK V DĚLÍCÍ NÁLEVCE
Pomůcky: držák nebo kruh
POSTUP:
Nálevku uzavřeme zátkou. Nálevku
správně uchopíme a intenzivně protřepáváme. Poté vložíme dělící nálevku do
kruhu, vyčkáme až se obě vrstvy od sebe oddělí, uvolníme zátku a obě oddělené
kapaliny vypustíme.
PROTŘEPÁVÁNÍ LÁTKY V REAKČNÍ
NÁDOBĚ
POSTUP:
Baňku nebo zkumavku uchopíme a uzavřeme
palcem nebo zátkou. Látku protřepáváme opakovaným obracením nádoby nebo
dostatečně intenzivním protřepáváním.
MÍCHÁNÍ KAPALINY KROUŽIVÝM POHYBEM
REAKČNÍ NÁDOBY
POSTUP:
Mícháme krouživými pohyby reakční
nádobkou.
MÍCHÁNÍ KAPALINY SKLENĚNOU TYČINKOU
Pomůcky: skleněná tyčinka
POSTUP:
Provádíme náležitým a dostatečně
intenzivním mícháním správným koncem skleněnou tyčinkou.
ZHASNUTÍ PLAMENE LIHOVÉHO KAHANU
POSTUP:
Zhasnutí kahanu provedeme
přiklopením
kloboučku na knot.
ZAPÁLENÍ PLAMENE LIHOVÉHO KAHANU
Pomůcky: zápalky
POSTUP:
Z kahanu sejmeme klobouček a zapálenou
zápalku přiložíme ke knotu. Plnění provádíme lihem za pomoci nálevky, a to
pouze do 2/3 objemu kahanu.
ZHASNUTÍ PLAMENE PLYNOVÉHO KAHANU
POSTUP:
Zhasnutí provedeme tak, že uzavřeme
přívod vzduchu na kahan nebo uzavření kohoutu přívodu plynu.
ZAPÁLENÍ PLAMENE PLYNOVĚHO KAHANU
POSTUP:
K přívodu plynu zapojíme hadici.
Přezkoušíme, zda je otevřen šroub přívodu plynu na kahanu a zda je uzavřen
přívod vzduchu na kahanu. Otevřeme kohout přívodu plynu, vyčkáme až plyn
vytlačí vzduch z hadice kahanu. Zapálenou zápalku přiložíme z boku
k ústí kahanu a seřídíme si požadovanou velikost a intenzitu plamene.
ŘEZÁNÍ SKLENĚNÝCH TRUBIC
Pomůcky: skleněná trubice, nůž na sklo
POSTUP:
Skleněnou trubici uchopíme levou rukou těsně vedle místa, kde chceme sklo rozdělit.
Prsty pravé ruky uchopíme nůž na sklo (nebo trojhranný pilník). Ostří nasadíme
kolmo ke skleněné trubici a palcem přitiskneme shora. Pomalým otáčením trubice
levou rukou asi o 1/4 obvodu, vytváříme vryp. Poté uchopíme trubici oběma
rukama tak, aby se palce dotýkaly proti naříznutému místu. Oddělení obou částí
trubice docílíme tlakem obou palců a současným oddalováním obou rukou.
OTAVOVÁNÍ SKLENĚNÝCH TRUBIC
Pomůcky: skleněná trubice, kahan, nehořlavá
podložka
POSTUP:
Skleněnou trubici uchopíme prsty
zespodu a palcem shora, tak aby bylo možné jí pravidelně otáčet. Trubici
předehřejeme ve svítivém plameni. Pozvolným zvyšováním přívodu vzduchu
zvyšujeme i samotnou teplotu plamene. Trubici otavujeme v oxidační zóně
plamene za stálého otáčení trubice a její správné polohy (otavovaná strana musí
být dostatečně kolmo v plameni). Zkontrolujeme zaoblení stran a otavenou
trubici odložíme na nehořlavou podložku.
VYTAHOVÁNÍ A ZATAHOVÁNÍ SKLENĚNÝCH
TRUBIC
Pomůcky: skleněná trubice, kahan
POSTUP:
Trubici uchopíme na obou koncích, prsty
zespodu, palce shora, lokty pokud možno opřeny o stůl. Pravidelně otáčíme
trubicí v nesvítivé části plamene. Poté vyjmeme trubici z plamene a
za stálého otáčení vytáhneme z trubice kapiláru. Necháme trubici zchladnout
a nakonec po zlomení kapiláry zatavíme kapiláru přiložením zúženého konce
k povrchu plamene.
OHÝBÁNÍ SKLENĚNÝCH TRUBIC
Pomůcky: skleněná trubice, kahan
POSTUP:
Trubici uchopíme na obou koncích, prsty
zespodu, palce shora, lokty pokud možno opřeny o stůl. V nesvítivé části
plamene pravidelně otáčíme trubicí tak, abychom zahřívali dostatečně dlouhý
úsek trubice. Před ukončením zahřívání vyjmeme trubici z plamene a ohneme
na požadovaný úhel. Ohnutou trubici odložíme a necháme vychladnout. Potom do
parafinového povrchu vyryjeme hrotem skleněné tyčinky nákres, nápis nebo
číslici. Takto upravené sklo ponoříme na 1 hodinu do polyethylenové misky
s kyselinou fluorovodíkovou. Po vyjmutí kleštěmi a po opláchnutí vodou
odstraníme vrstvičku parafinu nožem nebo žiletkou a omyjeme benzinem.
POZOR!!!
Popáleniny fluorovodíkem se velmi špatně hojí!!!
POKOVOVÁNÍ SKLA
POSTUP:
Vyčištění zkumavky provedeme tak, že
v ní povaříme 5 cm3
V čisté zkumavce připravíme roztok
amokomplexu stříbra tak, že ke 2 cm3
Za krátký čas se na stěnách zkumavky
vyloučí stříbro v podobě zrcátka. Nebyla-li zkumavka pečlivě vyčištěna,
není zrcátko souvislé a stříbro se vyloučí jako tmavá sraženina.
STANOVENÍ TEPLOTY TÁNÍ
(používá
se k identifikaci látky a k ověření její čistoty)
POSTUP:
Ze skleněné trubičky vytáhneme
tenkostěnnou kapiláru (světlost
Potom kapilárku i s obsahem
připevníme k teploměru tak, aby látka byla ve výši baničky se rtutí a
teploměr zasuneme do „bodotávku“ tak hluboko, aby se kapilára s látkou
dostala do středu kapaliny v bodotávku a horní konec kapiláry byl nad
hladinou.
Celkem provedeme trojí měření teploty
tání a vypočítáme průměrnou hodnotu. Na teploměru odečítáme vždy teplotu, při
které vznikne v kapiláře hladina (meniskus).
Pro teplotu
tání (°C) |
Náplň lázně
bodotávku |
do 100 |
voda |
do 280 |
konc. H2SO4,
silikonový olej |
do 380 |
roztavený
parafin |
Poznámka: Stanovení teploty tuhnutí se
provádí postupem opačným, ale je v laboratorních podmínkách obtížný,
protože nelze dosáhnout rovnoměrného ochlazování (snižování teploty). Proto se
častěji stanovuje teplota tání než teplota tuhnutí.
STANOVENÍ TEPLOTY VARU
(používá
se k identifikaci látky a k ověření její čistoty)
POSTUP:
Při větším objemovém množství vzorku se
teplota varu stanoví v destilačním přístroji.
Při malém množství kapaliny lze
stanovit teplotu varu podobně jako teplotu tání tuhých látek. Místo kapiláry
však použijeme baničku vyfouknutou ze skleněné trubičky. Baničku naplníme
kapalinou do výše 2 až
HUSTOTA
Stanovení
hustoty pyknometry spočívá na určení hmotnosti známého objemu. Nejprve zvážíme
čistý a suchý pyknometr s přesností na +/-
Dt = G – G0 / Vt + 0,0012
G
– hmotnost pyknometru se zkoumanou látkou na vzduchu
G0
- hmotnost pyknometru na vzduchu
Vt - objem pyknometru při teplotě měření
(Hodnota 0,0012 je hustota vzduchu,
kterou připočítáváme k hustotě vypočítané, neboť pyknometr byl zvážen
nikoliv vzduchoprázdný, nýbrž plný vzduchu).
Přibližné stanovení hustoty kapalin
provádíme pomocí hustoměrů. Tato metoda však vyžaduje větší množství kapaliny.
Srovnejte hustoty stanovené pyknometricky a hustoměrem.
PRÁCE S HUSTOMĚRY
(stanovení
hustoty kapaliny)
Hustoměry jsou trubková plováková
tělesa opatřená dlouhým tenkým stonkem se stupnicí a ve spodní části rozšířené
a naplněné broky nebo rtutí. Často jsou opatřeny i vestavěným teploměrem.
Po opatrném vložení do kapaliny ve
válci se musí hustoměr volně vznášet a nedotýkat se stěn nebo dna válce.
Hodnotu hustoty odečítáme na stupnici při kalibrační teplotě uvedené na
hustoměru.
Pro analytické účely se používá sada
laboratorních hustoměrů s rozsahy měření 0,630 až 2,000 g/cm3
(viz tabulka).
Laboratorní hustoměry |
||
Číslo hustoměru |
Měrný rozsah |
|
1 |
0,630 |
0,715 |
2 |
0,715 |
0,788 |
3 |
0,789 |
0,860 |
4 |
0,860 |
0,930 |
5 |
0,930 |
1,000 |
6 |
1,000 |
1,111 |
7 |
1,090 |
1,210 |
8 |
1,190 |
1,310 |
9 |
1,290 |
1,410 |
10 |
1,390 |
1,510 |
11 |
1,490 |
1,610 |
12 |
1,600 |
1,720 |
13 |
1,720 |
1,842 |
14 |
1,842 |
2,000 |
FILTRACE
Jedná se o způsob oddělování kapaliny
od pevných látek za pomoci pórovitých materiálů (filtrační papíry s různou
velikostí pórů, pórovitá skleněná nebo porcelánová frita, azbest, skelná vata,
textilní filtry, pístové filtry aj.). Základní pomůckou pro jednoduchou
filtraci je nálevka, do které vkládáme vhodně složený papírový filtr hladký
nebo skládaný. Rychlejší je filtrace za sníženého tlaku, při které používáme
Büchnerovy nálevky a podtlaku, kterého dosahujeme odsáváním. Jsou-li
v roztoku přítomny silné alkálie, kyseliny, oxidační činidla apod., které
napadají filtrační papír, používáme nálevku se skleněnou vložkou – fritou. U
nálevek majících nízkou teplotu tání používáme filtrace za chlazení. Při malých
množstvích stačí předchlazení nálevky a roztoku, jinak použijeme zařízení,
které umožňuje chladit roztok při filtraci chladící směsi nebo ledem. Při
filtraci horkých koncentrovaných roztoků užíváme nálevky pro filtraci za horka,
která může být vyhřívána horkou parou nebo elektrickým vytápěním.
SUBLIMACE
Jedná se o jednu ze základních metod
čištění a separování látek. V podstatě se jedná o přechod látky pevné
přímo do skupenství plynného působením tepla a z plynného skupenství zpět
do pevného skupenství.
Ve srovnání s krystalizací má
sublimace značné výhody. Nedochází k větším ztrátám, výsledný produkt je
prostý všech mechanických nečistot a časové nároky na provedení sublimace jsou
značně menší. Vhodnost použití sublimace před krystalizací je závislé na
vlastnostech dané látky.
Zařízení a způsob sublimace se řídí
vlastnostmi sublimátu. Čím je nižší teplota chlazeného prostoru, tím drobnější
krystalky se vytvářejí.
Sublimaci za normálního tlaku provádíme
v zařízeních, jejichž velikost volíme podle množství látky určené
k sublimaci. Látky, které k sublimaci za normálního tlaku potřebují
být zahřívány na příliš vysoké teploty, podrobujeme sublimaci v zařízeních
napojených na vývěvu. Jedná se o sublimaci vakuovou (za sníženého tlaku).
ČIŠTĚNÍ LÁTEK SUBLIMACÍ
POSTUP:
Na předvážkách navažte
KRYSTALIZACE
Jedná se o důležitou metodu čištění pevných
látek založenou na schopnosti mnohých látek vylučovat se z roztoku
v pravidelných útvarech omezených rovnými a hladkými plochami –
v krystalech.
Provádí se tak, že vhodné rozpouštědlo
za varu nasytíte surovým produktem, za horka odfiltrujeme nerozpuštěné podíly a
filtrát ochladíme. Látka vykrystalizuje čistější. Jestliže látka již byla
v krystalickém stavu, nazývá se takový pochod překrystalizováním –
rekrystalizací. Neznáme-li druh a množství rozpouštědla, provádíme nejprve
orientační zkoušky s malým množstvím látek ve zkumavce. Rozpouštědlo nesmí
způsobit chemickou přeměnu rozpouštěné látky. Někdy mohou být vhodné i
kombinace rozpouštědel (voda + alkohol, voda + dioxin, chloroform + petrolether
aj.). Jejich poměr musíme určit orientační zkouškou.
Krystalizaci provádíme ochlazením
roztoku, odpařením rozpouštědla, přidáním další látky, příp. kombinací těchto
tří uvedených způsobů. Ochlazení za horka nasyceného roztoku se provádí dvojím
způsobem:
rychlým ochlazením – rušená
krystalizace,
pomalým ochlazováním při laboratorní
teplotě – krystalizace volným chladnutím.
Některé látky mají sklon
k vytváření přesycených (přechlazených) roztoků. V těchto případech
vyvoláváme krystalizaci vhozením krystalku do roztoku – očkováním.
Pokud po ochlazení roztoku neprobíhá
krystalizace, pak je roztok příliš zředěný a je nutno provést odpaření nebo
oddestilování rozpouštědla, čímž dojde k zahuštění roztoku. Předtím musí
být roztok zbaven všech mechanických nečistot. Odpařování provádíme
v krystalizační misce nebo porcelánové misce jednak volně, když odpařujeme
snadno těkavá rozpouštědla (ether, benzen, petrolether aj.). Odpařování musíme
provádět v digestoři za vyloučení otevřeného plamene.
Pro vodné roztoky můžeme
k odpařování použít vodní lázeň nebo přímé zahřívání. Tento způsob je
přípustný jen pro odpařování nehořlavých látek. Při větším množství
rozpouštědla je rychlejší oddestilování rozpouštědla než odpaření a přitom je
možné rozpouštědlo znovu použít.
Krystalizaci můžeme vyvolat i přidáním
jiného rozpouštědla, ve kterém je látka nerozpustná nebo velmi málo rozpustná.
U vodných roztoků využíváme i způsob
vysolení, při kterém k látkám, které jsou ve vodě disociovány, přidáme
minerální soli, kyseliny a zásady, které vysolíme tak, aby měly
s rozpouštěnou látkou společný iont.
Rychlost krystalizace je často velmi
malá. V některých případech se tvoří krystaly až několik hodin, jindy až
po týdnech stání, proto krystalizační louh příliš brzy nevyléváme.
KRYSTALIZACE
(způsob získávání čistých tuhých látek
z roztoků nebo tavenin v podobě krystalů)
1.
Odpařením (u látek, jejichž rozpustnost se s teplotou
příliš nemění).
2.
Ochlazením (u látek, jejichž rozpustnost se snížením teploty
prudce snižuje)
krystalizace
volná
krystalizace
rušená
POSTUP:
V kádince zahřejeme 100 cm3
vody na teplotu
První část (10 cm3) nalijeme
do odpařovací misky a zhříváme na azbestové síťce.
Druhou část (45 cm3)
nalijeme do krystalizační misky, přikryjeme sklem a necháme zvolna chladnout.
Třetí část (45 cm3) nalijeme
do baňky, vložíme pod vodovod a proudem studené vody za neustálého protřepávání
baňku ochlazujeme. Zchladlý roztok s vyloučenými krystaly odlijeme do jiné
krystalizační misky.
Krystaly získané posledními dvěma
způsoby oddělíme od roztoku filtrací na Büchnerově nálevce (za sníženého
tlaku). Čisté krystaly necháme vyschnout na filtračním papíře a srovnáme jejich
vzhled v závislosti na použitém způsobu krystalizace.
DESTILACE
Jedná se o jeden
z nejdůležitějších způsobů oddělování složek kapalných směsí a jejich
čištění. Složky směsi, jejichž teploty varu se od sebe liší o více než
Destilace spočívá v převádění
kapalných látek zahříváním v páry a v kondenzaci těchto par zpětným
chlazením. Kapaliny získaná destilací se nazývá destilát a zařízení, v němž
destilace probíhá, nazýváme destilační přístroj. Jeho hlavními součástmi jsou:
zdroj tepla (jimž se destilovaná látka
zahřívá),
destilační nádoba (v niž se destilovaná
látka zahřívá),
teploměr (pro kontrolu teplotu),
chladič (v němž zkapalňují páry látky)
a
předloha (nádobka, do které se jímá
destilát).
Části destilačního přístroje jsou
spojovány pomocí zátek nebo zábrusů.
Zdroje tepla musí být upraveny tak, aby
byl stejnoměrně ohříván celý objem kapaliny. Z toho důvodu se užívá
vzdušných, vodních olejových nebo parafinových lázní. Destilační nádoby se plní
nejvýše do 2/3 celkového objemu a vkládají se do nich kousky pórovité pemzy
nebo skleněné kuličky a střepy pro zabránění utajeného varu. Teploměr musí být
tak dlouhý, aby nádobka se rtutí byla asi
Volba chladičů se řídí teplotou varu
látky. Jejich účinnost je tím větší, čím větší je obsah chladícího povrchu.
Vodní chladiče využívají většinou protiproudového systému chlazení. Nástavce se
využívají při destilacích zdraví škodlivých nebo snadno vznětlivých látek a
zajišťují přímé napojení chladiče na předlohu a odvod nezkapalněných plynů mimo
pracovní prostor.
Nejjednodušší je provedení destilace za
normálního tlaku. Pro destilaci látek, jejichž teplotu varu potřebujeme snížit,
využíváme destilací za sníženého tlaku. Pro látky, které je nutno chránit před
rozkladem, využíváme destilace s vodní parou a pro látky blízkými
teplotami varu se využívá frakční destilace, kterou provádíme v aparatuře,
která umožňuje, aby část zkondenzovaných par se kontinuálně vracela do
destilační baňky stékáním proti proudu par a tak docházelo k neustálému
vypařování a kondenzaci. Jedná se tedy o opakovanou destilaci nebo-li
rektifikaci, kterou provádíme v destilačních kolonách.
DESTILACE
Chemikálie: Manganistan
draselný (krystalický), destilovaná voda
Pomůcky: destilační přístroj NZ (baňka 500 ml,
chladič, teploměr, alonge, jímadlo), 2 ks gumové hadice (délka dle potřeby),
tyčinka, kádinka, nálevka, síťka s azbestem, kahan.
POSTUP:
Destilační přístroj sestavíme
z částí s normalizovanými zábrusy. Jeho jednotlivé části
demonstrujeme před žáky. Princip zpětného chladiče je možno demonstrovat
obarvenou kapalinou. Před destilací vsypeme do destilační baňky několik kousků
pemzy nebo kapilár k zamezení utajeného varu, dále vlijeme asi 250 ml
vody, k nimž přidáme asi
Poznámka: Pro značnou časovou náročnost
pokusu (30 min) je nutno pokus zařadit hned na začátek výuky. Pro urychlení
průběhu destilace je možno vodu předehřát na 60 –
EXTRAKCE
Jedná se o laboratorní operaci
založenou na dokonalejší rozpustnosti jedné ze složek směsi ve vhodném rozpouštědle.
Od jednoduchého rozpouštění se liší tím, že při extrakci se nerozpouští všechna
látka, ale pouze její část. U pevných směsí jde o extrakci (vyluhování) pevných
látek, u kalných směsí o extrakci kapalin. Při extrakci se ze směsi látek
převádí do roztoku jedna složka, zatím co ostatní složky zůstávají
nerozpuštěny.
Pro různé typy extrakce se během doby
vytvořila různá označení, např.:
macerace (látka v pevné fázi je za
studena extrahována opakovanou dávkou rozpouštědla)
digesce (látka v pevné fázi je za
tepla extrahována opakovanou dávkou rozpouštědla)
vytřepávání (látka v roztoku je
extrahována jednou dávkou rozpouštědla – jednoduché vytřepávání nebo
opakovanými dávkami – opakované a frakční vytřepávání).
K extrakci používáme zařízení
k filtraci, krystalizaci, destilaci, dělící nálevky, třepačky a extrakční
zařízení. Nejčastěji používanými extrakčními látkami jsou benzen C6H6, diethilether CH3CH2O
CH2CH3, methylenchlorid CH3Cl, chloroform CHCl3,
chlorid uhličitý CCl4.
EXTRAKCE VYTŘEPÁVÁNÍM
V DĚLÍCÍ NÁLEVCE
Chemikálie: jodid,
draselný, chloramin T, destilovaná voda, cyklohexan
Pomůcky: odměrná baňka
(100 cm3), chemická lžíce, váženka, předvážky, odměrný válec (10 cm3),
3 ks kádinka (75 cm3),
skleněná tyčinka, střička, kádinka (15 cm3), dělící nálevka (100 cm3),
stojan s příslušenstvím.
POSTUP:
Na základě výpočtu si připravíme 100 cm3
DESTILACE ZA
SNÍŽENÉHO TLAKU
(vakuová destilace)
POSTUP:
Destilační zařízení si sestavíme
z Claisenovy baňky (příp. destilační baňky s Claisenovým nástavcem).
Do ohnutého hrdla zasuneme teploměr a do rovného hrdla varnou kapiláru, která
zabraňuje utajenému varu. Dále napojíme protiproudový vodní vývěvu. Jako
předlohu použijeme nádobu ze silnostěnného skla, která snese podtlak.
Mezi předlohu a vývěvu ke možné vřadit
rtuťový vakuometr, na kterém je možno odečítat podtlak v aparatuře a dále
pak připojit pojistnou láhev, která chrání destilát před znečištěním vodou
z vodní vývěvy při poklesu tlaku. Při nasazení kohoutu do odsávací
pojistné láhve (Woulfovy) je možno kohoutem regulovat podtlak. Ke spojování
jednotlivých částí aparatury používáme vakuových hadic.
S přístrojem pro vakuovou
destilaci musíme zacházet zvláště opatrně. Předem zkontrolujeme neporušenost
jednotlivých dílů a dříve než zapojíme vývěvu, nasadíme si ochranný obličejový
štít, protože vlivem utajeného varu nebo poškozeného místa ve skle se může aparatura
snadno roztříštit.
Kapalinu, kterou máme destilovat,
naléváme pomocí nálevky s dlouhým stonkem do otvoru, z něhož vyjmeme
teploměr, který opět po nalití zpětně nasadíme do otvoru. Baňku plníme nejvýše
do 2/3 objemu a přidáváme 3 – 4 varné kuličky. Potom pustíme do proti
proudového chladiče vodu, zapojíme vývěvu a začneme zahřívat. Zdroj tepla
volíme podle teploty varu látky.
Od okamžiku zahřívání sledujeme teplotu
na teploměru. Snížením tlaku se dosahuje teploty varu látek a tím i zamezení
rozkladu organických látek, z nichž většina se rozkládá již za teploty pod
teplotou jejich varu. Ve vakuu se dá teplota varu snížit o více než
Zdroj tepla odstraníme, jakmile varná
kapilára již není ponořena do kapaliny, nebo jakmile teplota začne stoupat, což
svědčí o konci destilace. Teprve po odstranění zdroje tepla zrušíme vakuum
pomalým otevřením regulačního kohoutu Woulfovy lahve a uzavřeme přívod vody do
vývěvy.
Po ověření si schopností praktické
aplikace výše uvedeného postupu provedeme destilaci za sníženého tlaku
s vodou z vodovodu. Všímáme si, jak na změnách tlaku závisí teplota
varu.
TITRACE
(titrační odměrná analýza)
Jedná se o jednoduchou odměrnou metodu
založenou na kombinaci iontů (např. metody acidobazické, neutralizační; metody
založené na tvorbě málo rozpustných produktů – srážecí, nebo rozpustných
komplexů) nebo na přenosu elektronů (např. oxidimetrické, reduktometrické).
Při odměrných stanoveních se
k roztoku látky v titrační baňce (jež má být stanovena) přidává
z byrety roztok odměrného činidla B, která reaguje s látkou A podle
rovnice:
A + B « C + D
Ekvivalenční
bod se určuje buď vizuálně s použitím indikátorů nebo některou
z fyzikálně chemických metod. Množství hledané látky se zjišťuje za
spotřeby a stechiometrie příslušné reakce, proto je nutné znát koncentraci
odměrného roztoku (molární koncentrace).
V řadě
případů není možno připravit roztoky o přesném titru, proto je nutné stanovit
faktor, což je číslo udávající poměr mezi skutečnou a požadovanou koncentraci.
Faktorem pak musíme násobit spotřebované množství přibližného odměrného
roztoku. Číselná hodnota faktoru se pohybuje kolek 1,00. Je-li roztok silnější,
má hodnotu větší, je-li slabší, tak má hodnotu menší.
Typy titrací – např.: acidimetrická,
acidobazická, neutralizační, oxidimetrická, srážecí, komplexometrická,
fotometrická, argentometrická, merkurimetrická, potenciometrická,
amperometrická, fluorescenční, chelatometrická aj.
STANOVENÍ FAKTORU
Roztok NaOH o přesné koncentraci (např.
Faktor roztoku je číslo, udávající
kolika cm3 roztoku o přesné koncentraci odpovídá 1 cm3
roztoku o přibližné koncentraci. Vynásobíme-li tedy faktorem objem roztoku o
přibližné koncentraci, vypočítáme k tomuto množství odpovídající objem
roztoku o přesné koncentraci.
Příklad:
10,00 cm3 přibližně
10,00 cm3 . 1,1230 = 11,23
přesně
Faktory roztoků stanovujeme titrací
pomocí roztoků o přesně známé koncentraci, které můžeme připravit
z čistých, dostatečně stálých a přesně navažitelných
látek, tzv. volumetrických standartů. Faktor
V1 . f1 = V2 . f2
V1 je spotřeba přibližně
Příprava přibližně
Na analytických vahách zvážíme
s přesností na 0,1 mg lodičku a na ni pak s toutéž přesností 6,2 až
Faktorizace
Byretu naplníme roztokem NaOH, jehož
faktor stanovujeme, vyčkáme, až se hladina ustálí a pak odečteme
s přesností na 0,01 cm3 polohu menisku kapaliny. Do titrační
baňky odpipetujeme 20 cm3 připraveného přibližně
navážka
(COOH)2.2H2O |
f |
s1 |
s2 |
s3 |
Ø s |
f1
M NaOH |
|
|
|
|
|
|
|
1 cm3
REKRYSTALIZACE
ASPIRINU
Rekrystalizace je metoda, kterou se
provádí přečišťování (především) organických látek. Surová látka se za horka
rozpustí ve vhodném rozpouštědle, a
to v takovém množství, aby se daná látka právě rozpustila. Do roztoku, po
odstranění teplého zdroje, se přidá vhodný
adsorbent. Dále se roztok znovu zahřeje a za horka se zfiltruje přes
skládaný filtr a po ochlazení vypadnou krystalky přečištěného produktu.
Vhodné rozpouštědlo je takové
rozpouštědlo, ve kterém se daná látka velmi dobře rozpouští za horka a pokud
možno, nepatrně i za studena. U neznámých látek je nutné provést krystalizační
zkoušky a vhodné rozpouštědlo zjistit.
Vhodný adsorbent je látka, která na
sebe váže nečistoty. Přidává se jej velmi malé množství (1 až 2 % hmotnosti
surové látky), aby na sebe nevázal i produkt. Množství se odhaduje – cca na
špičku nože. Je-li rozpouštědlem polární látka, použije se aktivní uhlí. Je-li rozpouštědlo nepolární látka, použije se silikagel.
POSTUP:
Navážené
DĚLENÍ SMĚSI BaSO4,
CaCO3 A KCl
POSTUP:
1.
20g směsi pevných látek BaSO4, CaCO3 a
KCl nasypeme do kádinky (200 cm3) a k této směsi přidáme 100 cm3
destilované vody. Směs zahříváme za současného míchání po dobu 5 min při teplotě
2.
BaSO4 a CaCO3, které jsou ve vodě
nerozpustné, odfiltrujeme na Büchnerově nálevce. Čirý filtrát nalijeme do
porcelánové misky a zahříváme na síťce k varu tak dlouho, až se odpaří do
sucha. (Získáme KCl).
3.
Nerozpuštěný podíl BaSO4 a CaCO3
z bodu 2, přeneseme do kádinky (200 cm3) a přidáme
100 cm3 10%
kyseliny chlorovodíkové. Směs zhříváme dokud se uvolňuje oxid uhličitý. Po ukončení vývoje plynu udržujeme za mírně
zvýšené teploty asi 5 minut. Vzniklý roztok přefiltrujeme na Büchnerově
nálevce. Na filtračním papíře tak získáme oddělený BaSO4.
4.
Filtrát z výše uvedené filtrace přelijeme do kádinky
(200 cm3) a přidáme k němu nadbytek 15% roztoku uhličitanu sodného. Vyloučenou
sraženinu CaCO3 opět odsajeme na Büchnerově nálevce za
několikanásobného promytí (dekatování) vodou a dáme sušit.
Poznámka: Všechny
získané látky po vysušení zvážíme. Zápis doplníme i o rovnice jednotlivých
reakcí.
STANOVENÍ OBSAHU KRYSTALOVÉ VODY
V PENTAHYDRÁTU SÍRANU MĚĎNATÉHO CuSO4 . 5H2O
POSTUP:
1.
Čistý porcelánový kelímek zahřejeme minimálně 15 min na
vzdušné lázni. Vzdušnou lázeň si
sestavíme tak, že na keramickou síťku umístěnou na žíhacím kruhu
postavíme triangl se zahnutými konci drátů tak, aby se dno kelímku nacházelo
asi
2.
Mezitím si ve volném čase rozetřeme v suché třecí misce
asi
3.
Kelímek s navážkou zahříváme rovněž na vzdušné lázni
tak dlouho, dokud modré zbarvení (způsobené komplexním kationem /Cu(H2O)4/2+),
nepřejde v bílou barvu bezvodého síranu měďnatého. Kelímek necháme zchladnout,
zvážíme jej a z rozdílů hmotnosti vypočteme obsah krystalové vody
v gramech i procentech. Po měření kelímek vypláchneme destilovanou vodou.
PROVEDENÍ PROSTÉ
FILTRACE
Pomůcky: nálevka,
filtr, filtrační kruh, stojan, skleněná tyčinka
POSTUP:
Do nálevky ve filtračním kruhu
upevněném na stojanu vložíme filtr. Nádobu na filtrát podstavíme tak, aby se
šikmo seříznutý stonek nálevky dotýkal skleněné stěny nádoby. Upravíme výšku
filtračního kruhu s nálevkou a po tyčince správně převedeme kapalinu na filtr.
PŘÍPRAVA HLADKÉHO
FILTRU
Pomůcky: nůžky,
filtrační papír, filtrační nálevka, voda
POSTUP:
Z filtračního papíru vystřihneme
čtverec odpovídající velikosti, která následně přeložíme na polovinu a na
čtvrtinu. Podle velikosti nálevky zastřihneme filtrační papír do půlkruhu,
odstřihneme vnější růžek filtru a filtr otevřeme tak, aby vytvořil kužel.
Takovýto filtr vložíme do nálevky, ovlhčíme jej, aby přilnul na stěny nálevky.
PŘÍPRAVA SKLÁDANÉHO
FILTRU
Pomůcky: filtrační
papír, filtrační nálevky 2 ks, kádinka 2 ks
POSTUP:
Při skládání filtru se vychází ze
čtverce složeného na polovinu. Další záhyby směřují přibližně do středu čtverce
(nesmí směřovat do jednoho bodu), neboť vícerým přeložením by byl papír
mechanicky málo pevný.
Skládaný filtr se dotýká filtrační
nálevky jen dvěma malými trojúhelníčkovými ploškami a vícerými hranami.
Úkol: Srovnej rychlost filtrace hladkým
a skládaným filtrem. (Použij stejně velké nálevky a stejnou směs).
Poznámka: Skládaný filtr používáme
v případě, chceme-li získat jen filtrát.
CHROMATOGRAFICKÉ
DĚLENÍ SMĚSI
Pomůcky:
chromatografický papír WHATMAN 3 (50x300) – při stříhání nebrat do rukou!,
sklenice nebo válec s proříznutou gumovou zátkou (500 – 1000 ml), pipeta
(1 ml)
Chemikálie: barvy do
potravin (zn. AROMA), destilovaná voda, ethanol
POSTUP:
Láhev (případně válec) je uzavřen
gumovou zátkou, která je naříznuta kolmo k základně tak, abychom mohli
zachytit pruh chromatografického, případně filtračního papíru. Pracujeme
s nasyceným vodným roztokem určitého barviva nebo se směsí dvou až tří
barviv. Roztok si připravíme protřepáním
Rf = X1 / X Rf´´ = X2 / X
Poznámka: Pokus je vhodný pro zájmovou
činnost, prohloubí znalosti studentů v rámci adsorpce a jejím využití
v preparativní a analytické chemii.