Jak vytvořit jednoduchý podcast v Anchor?

Vojtěch Hamerský tutorial

Bez popisku

Podcasty mohou být skvělým doplňkem k dalším vzdělávacím podkladům pro studenty i další kolegy, kteří se chtějí dozvědět o poznatcích ve vašem oboru. Podcast lze poslouchat i tehdy, když jsou naše ruce zaneprázdněné, a tak je dobré zamyslet se nad tím, jaký obsah a v jaké míře můžeme převést do zvukového výstupu. To si konkrétně ukážeme s nástrojem Anchor.

Proč podcast?

Podcast není pouze moderní formou obsahu, kterou je potřeba za každou cenu tvořit či konzumovat. Je však skvělou alternativou pro sdílení učebních poznatků kolegům či studentům. Ve chvíli, kdy samotný text nemusí plnit tu nejužitečnější roli, přichází na řadu hlasový doprovod, který může suplovat například konkrétní přednášku. Podcast může být právě i samotnou nahrávkou přednášky, využití tak v končeném výsledku záleží zcela na vás.

 

Jak Anchor funguje?

Anchor je nástroj pro správu podcastů pod záštitou Spotify. Anchor se zjednodušeně řečeno stará o to, aby se váš podcast správně distribuoval na platformy, jakými jsou např. Apple Podcasts či Google Podcasts. Samotný Anchor slouží také jako platforma, na které jsou vaše podcasty uskladněny. Můžete se tak rozhodnout, zda podcasty budete mít uložené pouze v Anchor nebo i na jiných platformách, což si můžete poté kdykoliv upravit v nastavení vašeho účtu.

 

Jaký obsah pro podcast vytvářet?

Pro svůj podcast můžete velmi jednoduše vytvářet například:

  • Záznamy živých přednášek pro jejich pozdější využití pro další studenty či jejich zpětný poslech
  • Tematické nahrávky pokrývající kurikulum kurzu, které sestříháte
  • Rozhovory se svými kolegy či experty z praxe o tématech z kurzu

Nahrávky můžete dle potřeby upravit (například jednoduchým střihem odstranit přeřeky a jiné nedokonalosti či opatřit nahrávky hudebními znělkami) a obsahově i formálně připravit tak, aby měly zhruba stejnou délku. Jedno téma tak může pokrývat například pět desetiminutových nahrávek pro lepší a stravitelnější poslech uživatelů.

Registrace účtu na Anchor a nahrání prvního podcastu

Účet si na Anchor vytvoříte velmi jednoduše. Stačí kliknout na tlačítko Get Started a vyplnit příslušné údaje. Poté je potřeba založit svůj vlastní podcast, kterému dáte jméno, případně popis i náhledový obrázek. Jméno podcastu záleží zcela na vás, můžete zvolit například obecné "Podcast Vojtěcha Hamerského". Důležité je, že jméno můžete i zpětně změnit. Podle toho se vám také vygeneruje odkaz na Anchor, ten může znít například: https://anchor.fm/kisk.

Pro nahrání a distribuci podcastu můžete využít webovou verzi nástroje nebo i mobilní aplikaci, která je dostupná pro Android a iOS. Svůj podcast můžete snadno nahrát například s pomocí dikatafonu přímo v mobilu a nahrávku vložit do Anchor, nebo také nahrávat přímo v Anchor. Stačí zvolit možnost New Episode a zvolit, zda chcete nahrávat zvuk nebo vložit již existující nahrávku. V dalším kroku poté sepíšete název a popisek epizody podcastu, zvolíte Publish a máte hotovo, nahrávka se během chvíle objeví na Anchor a během několika minut i na dalších platformách, které si můžete v nastavení účtu propojit (např. Google Podcasts, Spotify, Overcast, apod.).

O startu svého prvního podcastu se více můžete dočíst přímo v návodu od nástroje Anchor.

Bez popisku

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info