Dietou indukovaná termogeneze: porovnání dvou izoenergetických nápojů

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KUMSTÁT Michal HRAZDIRA Luboš

Rok publikování 2013
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Popis Cílem studie je zjistit rozdíly v dietou indukované termogenezi (DIT) mezi dvěma nápoji o různém složení: s převahou bílkovin a s převahou sacharidů (maltodextrinu). Jednoduché slepé studie se zúčastnilo pět mužů ve věku ~26 let, (BMI ~24,6). Každý z účastníků absolvoval dvě měření rozdělená do dvou dnů. V rámci jednoho měření byl nejprve stanoven klidový energetický výdej (REE), následně aplikován testovací pokrm a monitorován REE v postprandiální období. Ke stanovení REE a energetického výdeje v postprandiální období byla použita standardní metoda nepřímé kalorimetrie. Energetická densita obou testovacích jídel byla stanovena podle množství beztukové hmoty (7 kcal/kg/beztukové hmoty). Měření probíhalo v délce 180 min po příjmu testovacího jídla. Ke zjištění významnosti byl použit neparametrický Wilcoxonův párový test. U obou testovacích jídel došlo k okamžitému a trvajícímu zvýšení energetického výdeje nad REE. Celková hodnota DIT u vysoko-proteinového (HP) a vysoko-sacharidového (HC) nápoje v průběhu hodnocené periody dosáhla: ~51,8 kcal/180 min a ~32,13kcal/180 min (p = 0,14). Nebyly zaznamenány statisticky významné rozdíly v postprandiálním energetickém výdeji mezi HP (~0,29 kcal.min-1) a HC (~0,18 kcal.min-1) (p = 0,14). Zvýšený energetický výdej byl pozorován i po uplynutí 3 hodin. Zjištěná DIT u HP byla vyšší (~8,7 %) ve srovnání s HC (~5,4 %) (p=0,14). Složení stravy hraje zásadní roli v metabolických procesech. Zjistili jsme, že navýšení energetického výdeje nad klidové hodnoty je po příjmu bílkovin a maltodextrinu srovnatelné.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.