Neolitická lokalita Únanov - "Padělky" (okr. Znojmo)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KUČA Martin MATOUŠEK Jakub BARTÍK Jaroslav KOVÁŘ Josef Jan ČEREVKOVÁ Alžběta KROLLOVÁ Soňa KOSTIHOVÁ Barbora NIKOLAJEV Pavel

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Jižní Morava
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Neolithic; Únanov; surface survey
Popis Intenzivní archeologické povrchové průzkumy byly prováděny v posledních letech v povodí říčky Únanovky, přičemž byl na poduim roku 2012 kladen větší důraz na lokalitu Únanov - "Padělky". Toto sídliště, i když je sledováno již od doby po II. světové válce, nebylo dosud řádně publikováno. Povrchový průzkum poskytl mnoho artefaktů, zejména množství keramiky a štípané a broušené kamenné industrie. Rozbor provedený na základě nalezeného materiálu prokázal osídlení především během neolitu , konkrétně kulturami s lineární, vypíchanou a moravskou malovanou keramikou. Kromě neolitu je zde doloženo osídlení i z jiných kultur. Vzhledem k zastoupení všech neolitických kultur je lokalita Únanov - "Padělky" jednou z klíčových v rámci mikroregionálního kontextu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.