Koncentrace pozornosti ve vztahu k výkonu u vrcholových sportovců – biatlonistů

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PACHOLÍK Viktor ONDRÁČEK Jan VÍTEK Zdeněk MACH Jan

Rok publikování 2013
Druh Článek ve sborníku
Konference PSYCHOLOGIE SPORTU V PRAXI 2013 aneb KAM SMĚŘUJEME - sborník příspěvků z odborné mezinárodní konference
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Obor Psychologie
Klíčová slova sportsman´s personality; temperament; psychical self-regulation of a personality; subjective experience and personality states; attention
Popis Příspěvek se zabývá problematikou vztahu kvality pozornosti a sportovního výkonu ve střelecké části biatlonového závodu na reprezentační úrovni. Staví na poznatcích z oblasti sportovní personologie, předstartovních, soutěžních a posoutěžních stavů i základní charakteristiku biatlonu včetně jeho psychologických aspektů. Předkládá vybrané výsledky výzkumu realizovaného v rámci projektů MUNI/A/0994/2010 Koncentrace pozornosti jako jeden z předpokladů úspešnosti střelby v biatlonu a MUNI/A/0829/2012 Koncentrace pozornosti jako jeden z předpokladů úspěšnosti výkonu v cyklistice financovaných Masarykovou univerzitou. Ve formě případové studie autoři sledují vztah kvality pozornosti a koncentrace a přesnosti střelby v biatlonu s přihlédnutím k aktuálnímu psychickému stavu a jeho změnám v průběhu soutěže.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.