SROVNÁNÍ MOTIVACE VYSOKOŠKOLSKÝCH STUDENTEK A ŽEN VE VĚKU 30–45 LET K POHYBOVÝM AKTIVITÁM A JEJICH POSTOJ KE ZDRAVÉMU ŽIVOTNÍMU STYLU

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

STŘEŠTÍKOVÁ Radka SVOBODOVÁ Zora

Rok publikování 2013
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Popis Pohybová aktivita člověka se stává stále závažnějším faktorem v posuzování úrovně zdravého a aktivního životního stylu, kvality života a zdraví. Nízká tělesná činnost a sedavý způsob života, jsou v každé věkové kategorii příčinnou mnoha zdravotních poruch a potíží, které jsou nejčastěji uváděnou příčinou chronických poruch zdraví. V našem příspěvku se pokusíme analyzovat motivace k pohybovým aktivitám žen dvou věkových skupin a porovnat jejich postoj ke zdravému životnímu stylu. Podle Charváta(2002) hrají motivace důležitou úlohu pro činnost jednotlivce, a cílem motivace je tzv. dovršující reakce, neboli uspokojení této potřeby. Ženy ve středním věku vyhledávají pohybové aktivity především jako kompenzaci nedostatku pohybového zatížení a požadavkem je často potřeba vylepšení tělesného vzhledu, redukce hmotnosti, zvýšení zdatnosti a intenzivní využití volného času. Studenti vysoké školy jsou specifická skupina, která je vystavena v průběhu studia intenzivní psychické zátěži, které kladou zvýšené nároky na osobnost studenta a na často se měnící se podmínky pracovní náplně a organizace volného času. U této věkové kategorie převládá motivace k pohybovým aktivitám potřeba trávit volný čas s přáteli a odreagovat se od každodenních studijních povinností. Základem výzkumného šetření se stal vytvořený dotazník pohybové aktivity. Srovnání proběhlo u 221 žen ve věku 30 – 45 let a 70 studentek ve věku 19 – 25 let.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.