JAK VÝŽIVOVÉ NÁVYKY STARŠÍCH ŽEN OVLIVŇUJÍ VÝCHOVU KE SPRÁVNÉ VÝŽIVĚ U DĚTÍ A MLÁDEŽE Z POHLEDU POLSKÉ TRADICE I AKTUÁLNÍCH DIETETICKÝCH DOPORUČENÍ

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KAISER Alicja SOKOŁOWSKI Marek JUŘÍKOVÁ Jana

Rok publikování 2013
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Popis Výchova ke správné výživě dětí a mládeže zahrnuje základní prvky podpory zdraví ve společnosti. Při utváření tohoto procesu na školách by měly být brány v úvahu šíři jeho aspektů od sociálních, přes rodinné, kulturní, hospodářské až po vliv životního prostředí. Předložený výzkum analyzuje problém výživových preferencí žen staršího věku v kontextu udržení a podpory zdraví celé rodiny. Analýza je zaměřena na následující oblasti: struktura spotřeby vybraných výrobků u starších žen v porovnání se současnými požadavky tzv. Zlaté karty výživy, role tradice ve stravování rodiny, vliv ostatních členů rodiny na výživu zkoumaných žen a vliv těchto žen na stravovací návyky svých rodin. Dotazníkové šetření bylo provedeno u 162 žen ve věku 60 – 86 let. Data byla sbírána v Polsku, konkrétně v regionu Wielkopolska, v období mezi dubnem až červnem 2008. Výsledky byly zpracovány statistickou analýzou. Výzkum ukazuje, že stravovací návyky žen v důchodovém věku se značné liší od doporučení v tzv. Zlaté kartě výživy. Tato situace je alarmující obzvláště v souvislosti s utvářením stravovacích návyků u dětí a mládeže. Starší lidé mají významný vliv na utváření stravovacích návyků dětí a mládeže ve svých rodinách, a to prostřednictvím procesu socializace a mezigeneračního přenosu. Proto by vzdělávání týkající se vhodných stravovacích návyků mělo být mnohasměrné a zahrnovat všechny věkové skupiny, aby znalost pravidel správné výživy byla soudržnější a spolehlivěji zacílena nejen na děti a mládež.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.