OBSAH ZINKU V HLAVNÍCH CHODECH OBĚDŮ ODEBRANÝCH Z JÍDELNY VYSOKÉ VOJENSKÉ ŠKOLY VE VYŠKOVĚ

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

JUŘÍKOVÁ Jana

Rok publikování 2013
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Popis V předložené práci byl stanovován obsah zinku ve 13-ti hlavních sestavách pokrmů odebraných z jídelny Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově. Tyto sestavy pokrmů byly podrobeny chemické analýze v Ústředním vojenském zdravotním ústavu v Českých Budějovicích a dále u nich byla provedena teoretická kalkulace obsahu minerálních látek, v této části práce zinku. Podle chemické analýzy byl nejvyšší obsah zinku stanoven v sestavě pokrmů: pečené kuře, rýže, okurkový salát, zatímco nejmenší obsah zinku byl stanoven v sestavě pokrmů: smažený květák, bramborové hranolky a tatarská omáčka. Porovnáním výsledků chemické analýzy a teoretických kalkulací bylo zjištěno, že tyto metody je možno mezi sebou nahrazovat jednu druhou, neboť výsledky získané oběma výše uvedenými metodami se od sebe výrazně neliší. Podle teorie, že polední jídlo by mělo obsahovat 50 % doporučené denní dávky všech makronutrientů i mikronutrientů by optimální dávka zinku pro dospělou osobu na oběd činila 6 – 7,5 mg. Toto doporučení splňovala pouze sestava pokrmů: smažený sýr, bramborové hranolky a tatarská omáčka. Podle výsledků chemické analýzy byl největší obsah zinku zjištěn v sestavě pokrmů: pečené kuře, rýže, okurkový salát (32 mg), zatímco nejmenší obsah zinku obsahovala sestava pokrmů: smažený květák, bramborové hranolky a tatarská omáčka (1,7 mg).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.