Postoje českých lékařů k medicíně a ke změnám v praxi reprodukční medicíny

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SLEPIČKOVÁ Lenka ŠMÍDOVÁ Iva

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Data a výzkum
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.13060/23362391.2014.8.1.110
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova medical sociology; changes and problems of Czech medicine; attitudes to new technologies; reproductive medicine; profession of medical doctors
Popis Současné trendy v poskytování zdravotní péče jsou společenskými vědci popisovány prostřednictvím konceptů jako je deprofesionalizace, rutinizace, proletarizace nebo komercionalizace. Tyto koncepty mohou poskytnout vhled také do situace v českém zdravotnictví. Článek je příspěvkem k debatám o situaci v české medicíně. Vychází z dotazníkového šetření lékařů, které proběhlo v roce 2012, a v němž se lékaři vyjadřovali k situaci v české medicíně. Byli dotazováni také na názory k potenciálním změnám v reprodukční medicíně, jako je porod mimo nemocnici, dostupnost asistované reprodukce pro ženy bez partnera, provádění lékařských řezů na žádost pacientek, manipulace s DNA a embryi atd. Výsledky výzkumu narušují obrázek homogenity lékařských názorů. Ukazují výrazné rozdíly v postojích českých lékařů, které jsou do značné míry závislé na jejich pracovním prostředí, a na jiných charakteristikách, jako je pohlaví, věk nebo náboženství. Postoje některých lékařů, týkající se asistované reprodukce nebo změn v reprodukční medicíně, podporují požadavky na změny, které zaznívají ze strany pacientů. Tento trend je výraznější u lékařů gynekologů a porodníků. Odpovědím na otevřenou otázku, která se týkala největších problémů v současné medicíně, dominovaly výpovědi související se zkušeností s pacienty a také s obecnějšími problémy v organizaci zdravotní péče v ČR.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.