Srovnání ekonomiky běhu na základě příjmu kyslíku u vytrvalostních běžců na asfaltu, škváře a tartanu

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

CHOVANCOVÁ Jaroslava BERNACIKOVÁ Martina NOVOTNÝ Jan KALINA Tomáš KALICHOVÁ Miriam

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Studia Sportiva
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Obor Sport a aktivity volného času
Klíčová slova running economy; long distance running; oxygen uptake; running surfaces; ogycon mobile
Popis Cílem studie v daném příspěvku bylo porovnat ekonomiku běhu (pomocí příjmu kyslíku) u vytrvalostních běžců na třech různých površích (asfalt, škvára a tartan). Na studii se podílelo třicet českých vytrvalců (věk: 25,1±4,3 let, výška: 183,2±7,4 cm, hmotnost: 72,4±6,0 kg, BMI: 22,5±1,4 a VO2max: 65,8±5,2 ml/min/kg). Příjem kyslíku jsme měřili bezdrátovým analyzátorem vzduchu Oxygen Mobile (Viasys) na každém povrchu u následujících rychlostí: 10, 12, 14 a 16 km/h. Rozdíly příjmu kyslíku byly hodnoceny za použití parametrické analýzy rozptylu (ANOVA)opakovaných měřeních a následného post- hoc Tukeyho HSD testu. Našli jsme signifikantní rozdíly mezi asfaltem a škvárou u 12, 14 a 16 km/h. A dále mezi tartanem a škvárou při rychlosti 12 km/h. Na tartanu byly zaznamenány hodnoty příjmu kyslíku při rychlosti 10 km/h: 35,2±2,8 ml/min/kg; 12 km/h: 41,0±3,4 ml/min/kg; 14 km/h: 47,8±4,2 ml/min/kg a 16 km/h: 54,2±4,9 ml/min/kg; na škváře při rychlosti 10 km/h: 36,2±3,6 ml/min/kg; 12 km/h: 42,5±3,9 ml/min/kg; 14 km/h: 49,5±5,4 ml/min/kg a 16 km/h: 56,1±6,8 ml/min/kg a na asfaltu při rychlosti 10 km/h: 35,0±3,7 ml/min/kg; 12 km/h: 39,8±4,0 ml/min/kg; 14 km/h: 46,3±5,1 ml/min/kg a 16 km/h: 53,5±4,8 ml/min/kg. Nejnižší hodnoty příjmu kyslíku byly zaznamenány na asfaltu. Asfalt je pravděpodobně nejvýhodnější povrch z pohledu příjmu kyslíku, resp. energetické náročnosti pro běžce.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.