Co to znamená být beatnickým buddhistou? Buddhismus jako členský kategorizační prostředek při vymezování skupinové identity beatniků

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SVAČINOVÁ Iva

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Religio: revue pro religionistiku
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Digitální knihovna FF MU
Obor Filosofie a náboženství
Klíčová slova Buddhism; beatnik; Jack Kerouac; social identity theory; membership categorization analysis
Popis Text zkoumá buddhistickou identitu beatniků a navrhuje pojímat ji jako sociální kategorii. Tento návrh je ilustrován na analýze Kerouakovy novely Dharmoví tuláci. Text se věnuje způsobům, jimiž je v novele buddhismus užíván k uchopení sociální identity beatniků. V úvodu jsou představeny klíčové koncepty teorie sociální identity (kategorizace, sociální srovnání, skupinový prototyp), které jsou dále rozvedeny pro výzkum formulování skupinového prototypu na úrovni meziskupinového srovnání. K analýze kategorizace jsou v práci využity metody členské kategorizační analýzy. Text analyzuje využívání buddhismu jako členského kategorizačního prostředku (MCD) na úrovni meziskupinového srovnání beatniků s konkurenční skupinou běžných Američanů a zkoumá, jakým způsobem je v konkrétních případech MCD buddhismus vytvářen a k evokaci jakých vlastností je využíván. Je ukázáno, že užití MCD buddhismus je spojeno s evokováním svobody (ve smyslu přirozenosti nebo vzdoru), jedinečnosti a misionářských aktivit beatniků. Ve srovnání s beatniky jsou běžní Američané pojati jako skupina podřízených a zaměnitelných osob a jako publikum pro buddhistické misionáře.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.