From Metaphor to Hypertext: an Interplay of Organic and Mechanical Metaphorics in the Context of New Media Discovering

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Od metafory k hypertextu: souhra organické a mechanické metaforiky v kontextu vynalézání nového média
Autoři

KOBÍKOVÁ Zuzana MÁCHA Jakub

Rok publikování 2015
Druh Článek ve sborníku
Konference Proceedings of the AISB 2015 Symposium on Computing and Philosophy: The Significance of Metaphor and Other Figurative Modes of Expression and Thought
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www pdf
Obor Filosofie a náboženství
Klíčová slova metaphor; metaphorics; organism; mechanism; hypertext
Popis Hypertextové propojení informací je jedním ze základní principů digitálních médií. Předpokládáme, že tento princip byl objeven s pomocí figurativního myšlení se zapojením takzvané absolutní metafory. Tento pojem představil filosof Hans Blumenberg v kontextu metody metaforologie, která je zkoumáním dějin filosofických a vědeckých metafor. Pro analýzu formy a funkce metafor objevujících se v procesu vynalézání hypertextu pracujeme s tzv. interakční teorií metafory Maxe Blacka. Naším cílem je interpretovat absolutních metafory jako otevřené novým implikacím, stejně jako pragmaticky podmíněné dialektické interakci organických a mechanických metaforik. Cílem příspěvku je analýza a interpretace metafory "asociace je stezka" (Bush), "počítač je úředník" (Engelbart) a "hypertext je Xanadu" (Nelson). Všechny tyto metafory vynálezců hypertextu propojují organickou a mechanickou metaforiku a pomáhají konceptualizovat nové médium mezilidské komunikace.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.