La ricezione del teatro di Eduardo De Filippo nella cultura ceca

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Ohlasy divadelní tvorby Eduarda De Filippa v české kultuře
Autoři

ŠEBELOVÁ Zuzana

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Toruńskie Studia Polsko-Włoskie/ Studi polacco-italiani di Toruń
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Toruńskie Studia Polsko-Włoskie
Obor Písemnictví, mas-media, audiovize
Klíčová slova Eduardo De Filippo; Czech culture; Napoli milionaria !; Filumena Marturano; ABC Theatre in Prague; the impact of the works of Eduardo De Filippo on Czech culture
Popis Článek se zabývá vývojem ohlasů divadelní tvorby neapolského dramatika Eduarda De Filippa v české kultuře, a poskytuje přehled jeho her přeložených do českého jazyka a nastudovaných v českých divadlech od 50. let 20. století po současnost. Známé hry Eduarda De Filippa byly uváděny v Praze a v dalších českých městech hlavně v 50. a 60. letech 20. století. Zejména komedie Napoli milionaria! (Neapol, město milionů), zaznamenala v Praze v roce 1957 velký úspěch. Také Komedie Filumena Marturano byla a dosud je velmi populární, v současné době ji lze vidět např. v Divadle ABC v Praze. Tento článek také řeší některé otázky týkající se vlivu politické a kulturní situace v Československu a v České republice na vnímání díla Eduarda De Filippa.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.