Příslušník kontrarozvědky do vedení Sekretariátu pro věci církevní

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

TRUSINA Šimon

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sborník Archivu bezpečnostních složek
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Dějiny
Klíčová slova policy towards church; actors; normalization; Communist Party of Czechoslovakia; State Security Service; Secretariat for Religious Affairs
Přiložené soubory
Popis Článek se zabývá vztahy mezi aktéry „církevní politiky“ v normalizační České socialistické republice – zejména zda se na centrální úrovni Státní bezpečnosti podařilo ovládnout tuto agendu. Vodítkem k tomu jsou případová studie vysazení příslušníka Státní bezpečnosti do vedení Sekretariátu pro věci církevní, ústředního orgánu státní správy pro otázky církví, a politologická analýza aktérů „církevní politiky“. Vzhledem k tomu, že v případě republikového Sekretariátu pro věci církevní šlo o špičku státního aparátu, pozornost Státní bezpečnosti směřovala právě k tomuto orgánu. Nebyl však jediným místem, kde se kontrarozvědce podařilo během nastupující normalizace etablovat. Svého člověka měla i v oddělení propagandy a agitace ústředního výboru KSČ, stranickém aparátu, který připravoval podklady pro nejvyšší orgány strany. Úspěšnost Státní bezpečnosti v prvních letech „normalizace“ byla způsobena personální kontrolou a prosazením státobezpečnostního pohledu, přesto však na centrální úrovni nelze hovořit o ovládnutí „církevní politiky“. V následujícím období dochází k oslabení personální kontroly a postupnému narovnání disproporčního vztahu mezi Sekretariátem pro věci církevní a kontrarozvědkou. Vedle upřesnění vztahů mezi jednotlivými aktéry „církevní politiky“ článek upozorňuje na spíše opomíjenou aktivitu Státní bezpečnosti – nastolování agendy a podporuje zjištění o existenci dílčí plurality za fasádou jednoty komunistického režimu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.