Revitalizace hradní zříceniny Rokštejn a perspektivy jejího kulturního využití

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MĚŘÍNSKÝ Zdeněk PLAČEK Miroslav

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Archaeologia historica
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Digitální knihovna FF MU
Doi http://dx.doi.org/10.5817/AH2015-2-10
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Rokštejn castle; Moravia; archaeological and building- historical research; heritage conservation and revitalisation of a castle ruin
Popis Podány jsou historie a výsledky výzkumů za 33 sezón od roku 1981 do současnosti, cíle projektu a jeho výsledky, stručná informace o nálezech včetně ekofaktů, popis lokality a její stavební vývoj od prvé zmínky k roku 1289 do poloviny 14. století. Ve 2. polovině 14. století hrad náležel moravské lucemburské sekundogenituře, v 1. třetině 15. století Valdštejnům, poboření a částečném opuštění lokality za husitských válek, dílčí obnově v polovině 15. století. Zvláštní pozornost je potom věnována vypracování projektu Konzervace a stabilizace konstrukcí hradu Rokštejn, jehož realizace začala v roce 2003 a dnes spěje do závěrečné fáze. Koncepce revitalizace zříceniny vychází ze současných trendů památkové péče a je dílem Ing. J. Vinaře. Naznačeny jsou také perspektivy využití zříceniny ke kulturním a osvětovým účelům.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.