„Musí ten váš chlapec navštěvovat výuku náboženství?“ Náboženská víra ve škole pohledem učitelů v komunistickém Československu

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ZOUNEK Jiří ŠIMÁNĚ Michal

Rok publikování 2016
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Příspěvek se zaměřuje na problematiku náboženské víry v základních školách v období komunistického Československa. Cílem je popsat a interpretovat některé z každodenních situací, ve kterých učitelé museli plnit úkoly spojené s politikou ateizace Komunistické strany Československa. Autoři se soustředí nejenom na obsah úkolů souvisejících s naplňováním politiky KSČ, ale zajímají se i o způsoby jejich naplňování učiteli v rámci jejich pedagogického působení. Zároveň si všímají i otázky ideologické přípravy učitelů na tuto činnost během jejich studia učitelství. Autoři v příspěvku vychází z dat získaných v rámci řešení výzkumného projektu s názvem Každodenní život základní školy v období normalizace pohledem učitelů. Využití orální historie při studiu soudobých dějin školství, který je podporován Grantovou agenturou České republiky (GA14-05926S). V příspěvku využívají výpovědi pamětníků získaných metodou orální historie, které doplňují studiem historických archivních pramenů a dobové legislativy. Studie na jedné straně představuje učitele v roli „politického nástroje“ vládnoucí KSČ, ale zároveň odhaluje, jejich složité postavení při plnění svěřených úkolů. To plynulo jak z očekávání vládnoucího režimu, že učitelé budou svědomitě a bez výhrad plnit jeho pokyny, tak i snahou učitelů, co nejméně negativně zasahovat do života žáků, případně jejich rodičů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.