Vliv fyzické zátěže na vybrané imunitní a fyziologické parametry

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MILIČKOVÁ Marie ŽÁKOVSKÁ Alena CHLÍBKOVÁ Daniela

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Československá fyziologie
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Imunologie
Klíčová slova C3 part of complement; chronic fatigue syndrome; immune parameters; immunoglubulin IgG; IgM and IgA; ultramarathon
Popis Chronický únavový syndrom představuje často se objevující onemocnění zejména v posledních 15 až 20 letech. Ohroženi jsou zejména lidé žijící ve stresu, jedinci s oslabenou imunitou, trpící infekčním onemocněním nebo přetrénovaní sportovci, např. po vysoké zátěži. Ultravytrvalostním během se mohou vychylovat imunitní, fyziologické a biochemické parametry v rámci jejich fyziologického rozmezí. Cílem této studie bylo zjistit, zda fyzická zátěž ultravytrvalostních sportovců vybraného závodu poškozuje organismus ve smyslu změny některých parametrů imunitního systému a jaké výchylky od fyziologických hodnot nastávají. Ze vzorků séra ultramaratonců byly na mis - trovství ČR v běhu na 100 km před závodem i po závodě měřeny čtyři parametry – IgA, IgM, IgG a C3 složka komplementu. U hodnot IgA a IgG je statisticky významně zvýšená hladina po absolvování závodu ve srovnání s jejich hladinou před závodem. Změny parametrů hodnot IgM a C3 složky komplementu nebyly statisticky významné. Hlavní fyziologickou úlohou IgG je aktivace komplementu, rozvoj sekundární imunitní reakce a neutralizace bakteriálních toxinů. IgA jako slizniční imunoglobulin napomáhá imunitním buňkám pohlcovat cizorodé částice, bakterie a toxiny. Při vychýlení hodnot těchto parametrů je imunitní systém více ohrožen různými infekčními onemocně - ními a objevuje se i chronický únavový syndrom.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.