Srovnání přesnosti leteckého a pozemního laserového skenování a možnosti vizualizace skalních objektů v CHKO Žďárské vrchy

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PALEČEK Václav

Rok publikování 2015
Druh Článek ve sborníku
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://lfgm.fsv.cvut.cz/telc/2015/index15.htm
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Popis Databáze Digitálního modelu reliéfu České republiky 5. generace (DMR 5G) jako jednoho z výstupů nového výškopisného mapování založeného na leteckém laserovém skenování poskytuje relativně přesná data, která ovšem v určitých oblastech vykazují nemalé chyby. Tento příspěvek poskytuje hodnocení přesnosti nejen databáze DMR 5G, ale i jeho nekomerční verze charakterizované vyšší hustotou bodů na několika vybraných skalních útvarech v CHKO Žďárské vrchy. Skalní útvary jsou extrahovány z bodového mračna pomocí navržené poloautomatické metody, jejíž výsledky jsou srovnány se stávající databází skalních útvarů v ZABAGED. Dále na vybraném útvaru je provedeno hodnocení i vůči pozemnímu laserovému skenování, a to jak ve 2 a 2,5D, tak i zároveň ve formě 3D. Součástí příspěvku jsou návrhy vizualizace vytvořeného modelu skalního objektu a jeho okolí a zároveň i problematických míst vykazujících odchylky od dat leteckého skenování.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.