Diet in transitory society : isotopic analysis of medieval population of Central Europe (ninth–eleventh century AD, Czech Republic)
Název česky | Strava v přechodové společnosti : izotopové analýzy populace střední Evropy (9.-11. stol., Česká republika) |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2016 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Archaeological and Anthropological Sciences |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Doi | http://dx.doi.org/10.1007/s12520-016-0427-8 |
Obor | Archeologie, antropologie, etnologie |
Klíčová slova | Stable isotopes; Millet; Middle Ages; Great Moravia; Socioeconomic stratification |
Přiložené soubory | |
Popis | Náplní práce je studium stravování v kontextu formování státu, christianizace, urbanizace na příkladu Velkomoravské říše (9. stol. n.l. Česká rpeublika). Zkoumal se dále i rozpad sociálních struktur na začátku 10. stol. a následná revitalizace v 11. stol. U 189 dospělých jedinců a 74 zvířat byly změřeny hodnoty uhlíku a dusíku v kostech. Tyto nálezy pocházely z různých socioekonomických kontextů (centrum/zázemí) a období (velkomoravské / mladohradištní). |
Související projekty: |