Sexuální předsudky heterosexuálů vůči homosexuálům a homosexualitě – syntéza poznatků

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HLAĎO Petr

Rok publikování 2016
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník z mezinárodní vědecké konference ICOLLE 2016
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova homosexuality; homosexuals; sexual prejudice; homophobia; discrimination; attitudes towards gay men and lesbian women
Popis Velká část heterosexuálů zaujímá vůči homosexuálům a homosexualitě negativní postoje a předsudky. Sexuální předsudky jsou proto tématem přehledové studie, která vychází převážně z analýzy zahraničních empirických studií publikovaných v odborných časopisech. Ve studii jsou syntetizovány aktuální poznatky o formě a míře výskytu diskriminace osob s homosexuální orientací, negativních sociálně-psychologických dopadech diskriminace na jedince a postojích české společnosti k homosexualitě, homosexuálům a jejich právům. Pozornost je věnována rovněž tomu, do jaké míry souvisí sexuální předsudky, resp. negativní postoje heterosexuálů k homosexualitě s pohlavím, věkem, náboženským vyznáním, kontaktem s osobami s homosexuální orientací a ostatními demografickými a sociálně-psychologickými proměnnými.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.