Inglehart’s Scarcity Hypothesis Revisited : Is Postmaterialism a Macro- or Micro-level Phenomenon around the World?

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Přezkoumání Inglehartovy hypotézy nedostatku : Je v celosvětovém měřítku postmaterialismus fenomén z makro-, anebo mikroúrovně analýzy?
Autoři

NOVÝ Michal SMITH Michael L. KATRŇÁK Tomáš

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj International Sociology
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www http://journals.sagepub.com/eprint/dh5fzuYzxM6FdiiJbbHj/full
Doi http://dx.doi.org/10.1177/0268580917722892
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova cross-level interaction; multilevel modelling; postmaterialist values; postmodernization; scarcity hypothesis
Přiložené soubory
Popis Inglehartova teorie postmaterialismu se primárně odvíjí od hypotézy nedostatku, podle níž rozvoj postmaterialistických hodnot závisí na stupni existenční jistoty jedince i společnosti. Daná teorie přitom byla silněji zakořeněna v ekonomických podmínkách na makroúrovni. Opravdu však úroveň ekonomického rozvoje té či oné země systematicky ovlivňuje existenční jistotu jedinců, a tedy postmaterialismus? V tomto článku autoři přezkoumávají danou otázku s využitím hromadných dat Světového šetření hodnot (WVS) z let 2010 až 2014 tak, že testují, jestli se efekt existenční jistoty na postmaterialismus mění na základě změny makro-podmínek, a to napříč 59 státy, které reprezentují 72 % světové populace. Na základě víceúrovňového modelování nacházejí autoři silný efekt individuálních socioekonomických podmínek, což potvrzuje jeden z aspektů hypotézy nedostatku. Zároveň však analýza ukazuje jen slabou asociaci těchto podmínek u ekonomických faktorů na úrovni kontextů. Jakkoli tedy existuje podstatná variance v efektu individuálního nedostatku napříč kontexty, tato variance může být stěží připisována makro-podmínkám, které predikuje teorie.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.