Repertoár tzv. staré hudby v koncertním provozu 19. století v Čechách. Vybrané koncertní produkce a jejich reflexe v dobovém tisku

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠMÍDOVÁ TURCHICHOVÁ Magdalena

Rok publikování 2017
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Problematika provozování staré hudby v 19. století prozatím stála spíše na okraji muzikologického zájmu. Existují k ní sice dílčí studie, na komplexnější zpracování ale ještě čeká. Následující příspěvek naznačí některá vnitřní témata týkající se otázky provozování, recepce a interpretačního přístupu ke staré hudbě v pražském koncertním životě druhé poloviny 19. století. Pozornost autorky k výzkumu nasměrovala existence dobových reflexí a zpráv o výskytu repertoáru staré hudby na koncertních produkcích. Vzhledem k nedostatku pramenů představuje dobový tisk důležitý informační zdroj. Nalezené údaje jsou porovnávány s tištěnými programy z fondu tiskové dokumentace Českého muzea hudby. Kromě výše uvedených měřítek byl výběr koncertních produkcí veden napříč spektrem pořadatelských subjektů, které také zároveň reprezentují různé druhy aktivit koncertního života.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.