Dotazníková metoda v diagnostice únavy sportovních gymnastů ve věku 14 a 16 let

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BERNACIKOVÁ Martina ČECHOVSKÁ Iveta NOVOTNÝ Jan

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Studia Sportiva
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Klíčová slova gymnastics; fatigue; children; overtraining syndrome; overreaching; questionnaires; heart rate variability
Popis Mnoho vrcholových sportovců je stále ohroženo nebo laboruje s celkovou únavou. Proto se sportovní věda snaží vyvinout objektivní citlivou a spolehlivou metodu časné diagnostiky této únavy. Cílem naší studie bylo analyzovat a srovnat výsledky standardního psychologického dotazníku a dvou vlastních dotazníků, a tím přispět k rozvoji metod časné diagnostiky celkové únavy dospívajících vrcholových sportovců. U skupiny sedmi gymnastů ve věku 14 a 16 let jsme aplikovali standardní dotazník (SUPSO) a náš dotazník pro krátkodobou únavu a dotazník pro dlouhodobou únavu. Dotazník SUPSO, a podobně i náš dotazník pro krátkodobou únavu přinesl jedno potvrzené a jedno nepotvrzené podezření na přetrénování. Jasnější známky přetížení dvou gymnastů poskytnul náš dotazník dlouhodobé únavy. Toto podezření na přetrénování se zvýraznilo při kombinaci obou našich dotazníků. U dvou gymnastů, se suspektním přetížením, jsme tuto diagnózu prověřovali neurofyziologickou metodou spektrální analýzy variability srdeční frekvence (VSF). Diagnóza přetrénování byla potvrzena pouze u jednoho. Domníváme se, že kombinace našich dvou upravených dotazníků by mohla být přínosem. Rozvoj této subjektivní diagnostické metody u vrcholově sportujících dětí, jakož i použití objektivní diagnostické metody analýzy VSF, vyžaduje další výzkum.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.