Comparison of response capabilities among students of Special Education of Security Sections study programme, combat sports athletes and physically inactive persons

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Srovnání úrovně reakčních schopností u studentů SEBS, sportovců úpolových sportů a nesportujících
Autoři

NOVÁK Jan VÍT Michal PUDA Dominik

Rok publikování 2017
Druh Článek ve sborníku
Konference Proceedings of the 11th International Conference on Kinanthropology
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
www http://conference.fsps.muni.cz/media/3065171/proceedings-of-the-11th-conference-on-kinanthropology.pdf
Klíčová slova Stress; Reaction time; Determination test; Reaction test; SEBS; motoric reaction
Přiložené soubory
Popis Cílem studie bylo zjistit úroveň reakčních schopností u studentů oboru SEBS (Special Education of Security Section) a porovnat je s dostupnou literaturou. Studenti oboru SEBS byly v červnu 2017 testovány pomocí Vídeňského testovacího systému. Zpracování dat proběhlo Vídeňským testovacím systémem a následně deskriptivní statistikou pomocí programu excel. Interpretace dat proběhla pomocí srovnání s dostupnou literaturou, zejména s dostupnými normami Vídeňského testovacího systému - zejména s výsledky profesionálních sportovců úpolových sportů Průměrný reakční doby u reakčního testu byl 261,20ms. Dle normy reprezentativní vzorek u skupiny SEBS byl průměrný percentil 72,60 a v porovnání s normou založenou na věku byl průměrný výsledek byl 62,13 percentilu. Průměrná doba motorické reakce u SEBS činila 118,47 ms. Průměrný percentil byl v porovnání s reprezentativním vzorkem 78,40 a při porovnání s normou založenou na věku měl percentil hodnotu 61,73. U determinačního testu počet správných odpovědí dosahoval u SEBS průměrně 251,13 a v porovnání s normou založenou na reprezentativním vzorku průměrný percentil byl 64,67. V komparaci s normou založenou na věku hodnota průměrného percentilu dosahovala u SEBS 39,20. V reakčním testu průměrný reakční čas se lišil pouze v hodnotách do 10ms mezi zkoumanými skupinami. Skupina medailistů Taekwon-do dosáhla nejlepších výsledků. Průměrná doba motorické reakce se lišila pouze v rozmezí do 10ms a skupina SEBS dosáhla nejlepšího času. V determinačním testu skupina "nemedailistů" Taekwon-do dosáhla nejvyššího průměrného počtu správných odpovědí. Následovala skupina SEBS a poté skupina medailistů Taekwondo. Skupina SEBS dosáhla nejnižšího průměrného mediánu reakční doby.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.