„Umělec nesmí nikdy ztratit odvahu, ať se děje, co se děje.“: Jan Novák a Bohuslav Martinů ve světle vzájemné korespondence (1947-1959)

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

FLAŠAR Martin ŽŮREK Pavel

Rok publikování 2018
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Cílem prezentace je informovat odbornou veřejnost o projektu zpracování vzájemné korespondence Jana Nováka a jeho učitele Bohuslava Martinů v letech 1947-1959. Prameny k této práci jsou součástí nezpracované pozůstalosti Jana Nováka nově uložené v Českém muzeu hudby v Praze, jejíž odborný průzkum s ohledem na téma projektu bude společným týmem realizován z hlediska muzikologie vůbec poprvé. Klíčovým motivačním faktorem tohoto projektu je sté výročí narození skladatele Jana Nováka v roce 2021, ke kterému bude badatelský tým směřovat vydání knižní publikace. Vzhledem k tomu, že osobnost Jana Nováka doposud postrádá vlastní knižní monografii života a díla a rovněž katalog díla, měla by tato publikace posloužit jako první reprezentativní odborný vstup do problematiky jeho hudebního myšlení a komplikované životní dráhy. Zároveň by se měla stát výchozím bodem pro další biografické bádání, protože vztah Jana Nováka k Bohuslavu Martinů byl zásadní pro jeho celoživotní uměleckou orientaci.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.