Poznámky k dvojdomosti české fantastické literatury po roce 1989

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KŘEČEK Jan

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Bohemica litteraria
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www http://hdl.handle.net/11222.digilib/138656
Doi http://dx.doi.org/10.5817/BL2018-2-5
Klíčová slova Czech fantastic literature; Tereza Dědinová; Po divné krajině; Jan Dobiáš; Po dračím ohni; Neočekávané dýchánky; René Vaněk; Soma secundarium; Antonín K. K. Kudláč; Anatomie pocitu úžasu; Barvy černobílého světa; fantastic element; fuzzy sets
Popis Studie zkoumá problém dvojdomosti české fantastické literatury. Existují dvě oblasti: populární fantastika spojená s fandomem, žánrovými nakladatelstvími a specializovanými knihkupectvími; tu druhou lze klasifikovat jako "vysokou literaturu", obvykle je mimetická a čtenář tedy neočekává výskyt fantastického prvku. Fantastický prvek se ovšem v této zdánlivě nefantastické literatuře objevuje velmi často. Tyto dvě sféry na sebe reagují spíše zřídka, jak je ukázáno na příkladech povídek Jana Dobiáše a novely Reného Vaňka. Tyto extratextuální prvky jsou ovšem jen jednou z možností, jak na fantastickou literaturu pohlížet. Další z možností je zkoumání funkce fantastického prvku. A jak je ve studii prokázáno, pomocí intratextuální analýzy dojdeme ke zcela odlišným výsledkům.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.