„... viell fürsten halten ein Musica“ Musik und Musiker am Hofe der Fürsten von Liechtenstein im 17. Jahrhundert

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky … viell fürsten halten ein Musica… Hudba a hudebníci na dvoře knížat z Lichtenštejna v 17. století
Autoři

MAŇAS Vladimír

Rok publikování 2017
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Studia historica Brunensia
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www http://hdl.handle.net/11222.digilib/138691
Doi http://dx.doi.org/10.5817/SHB2017-1-8
Klíčová slova early modern age; nobility; music; Liechtenstein Princely Court; Charles I of Liechtenstein; Charles Eusebius of Liechtenstein; court band; Zangius
Popis Takzvaný Politický testament, který někdy kolem roku 1680 sepsal Karel Eusebius kníže z Lichtenštejna pro svého syna a dědice, obsahuje mimo jiné i zásadní, podrobnou pasáž věnovanou hudbě na knížecím dvoře. Hudba zde nefiguruje jen jako jeden z elementů dvorské reprezentace. Tento klíčový aspekt se v textu instrukce setkává s poučeným náhledem na problémy s provozem hudebního souboru i s využitím a charakterem jednotlivých nástrojů. Tématem této studie je však především postavení hudebních souborů a hudebníků v rámci struktury aristokratického dvora, tedy otázka vybočující z úzce oborového pojetí, navíc s poměrně překvapivými a dosud spíše jen tušenými přesahy mimo rámec dvorské reprezentace. V rámci tohoto sociologizujícího přístupu ponechávám poněkud stranou otázky individuální záliby v hudbě, vlastních hudebních aktivit aristokracie a konečně i samotného hudebního provozu na jednotlivých dvorech.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.