Zahrádkaření: nenápadný půvab nezamýšlené udržitelnosti
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2019 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Geografické rozhledy |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | https://www.geograficke-rozhledy.cz/archiv/146 |
Klíčová slova | gardening; food self-provisioning; social theory; diverse economies; postcapitalism; quiet sustainability |
Popis | Sociální geografie dlouho považovala domácí produkci potravin v zemích Severu za marginální, reziduální nebo doplňkovou k tržní produkci, a proto jí téměř nevěnovala pozornost. V tomto textu tvrdíme, že zahrádkaření je významnou součástí různorodé ekonomiky. Na základě výsledků reprezentativního průzkumu ukazujeme, že domácí produkce ovoce a zeleniny se významně podílí na spotřebě potravin v českých domácnostech. Mimo to sociální sítě, založené na sdílení doma vyrobených potravin, kultivují mezilidské vztahy a posilují důvěru. Zahrádkáři nejsou aktivisté, přesto jejich pravidelná činnost tiše přispívá k environmentální udržitelnosti. |
Související projekty: |