Chyby při zjišťování přívodu energie a živin
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2019 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Výživa a potraviny |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2019/ |
Klíčová slova | dietary assessment; measurement error; misreporting; underreporting |
Popis | Výběr metody pro zjišťování výživové spotřeby může významně ovlivnit výsledky. Jedním z hlavních zdrojů chyb při nutričním hodnocení je tzv. misreporting – tedy zkreslení uváděných informací o příjmu respondentem, a to jak ve smyslu jeho nadhodnocení – overreporting, tak podhodnocení – underreporting. Misreporting představuje vážnou chybu v odhadu přívodu energie, ale i jednotlivých nutrientů. Určit tyto chyby při zjišťování výživové spotřeby není jednoduché, ale jejich existence vytváří otázku, zda a jak interpretovat a používat získaná data. Následně tak mohou být skryty nebo zkresleny vztahy mezi výživovou spotřebou a s výživou spojenými onemocněními. Před rozhodnutím, zda vyloučit data ovlivněná misreportingem, je nezbytné zjistit více o tom, zda je podhodnocování energetického přívodu náhodným jevem v populaci, koho postihuje a jaké chyby z něj vyplývají. Článek popisuje chyby při nutričním hodnocení, které vedou k under- nebo overreportingu, poskytuje informace, které mohou být použity k minimalizaci těchto chyb. |
Související projekty: |