Změny v definicích základních fyzikálních jednotek SI a jejich dopad do cukrovarnictví
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2019 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Listy cukrovarnické a řepařské |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/336-338.pdf |
Klíčová slova | kilogram; new definition of SI units; constants; watt balance; kibble balance |
Přiložené soubory | |
Popis | Příspěvek se dotýká změn v definicích základních fyzikálních jednotek. Poslední změny se dotkly čtyř z nich – kilogram, ampér, kelvin a mol. Jde o poměrně rozsáhlé předefinování, které využívá univerzálních konstant. Vedle představení úprav a historie definice kilogramu se bude příspěvek zamýšlet nad dopadem změn do běžné praxe a s tím souvisejícími obtížemi. |