Nová éra Arts and Crafts v Brně po roce 2000

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LEE Lenka

Rok publikování 2019
Druh Článek ve sborníku
Konference Otázky a problémy perspektív umenia, respektíve „koncov umenia“ v estetických, umenovedných a filozofických teóriách
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Klíčová slova The Arts and Crafts movement; Brno; 21st century; Ruskin
Popis Zhruba od počátku nového milénia lze pozorovat nový trend, který můžeme nazvat Arts and Crafts 2.0. Dochází totiž k rozvoji tradičních uměleckých řemesel, které ovšem využívají nové technologie jak k produkci, tak i propagaci. Na případové studii Brna chceme ukázat, že užitá umění a řemesla nestagnují, ale zažívají svůj nový boom. Tyto tendence můžeme sledovat například v oblasti pekařských a cukrářských výrobků a také na výšivkách, které kombinují tradiční techniky a motivy s novými materiály, surovinami i technologickými postupy. Stejně jako John Ruskin a Arts and Crafts tito tvůrci následují estetickou i sociální vizi ruční práce, ale nejsou nijak organizovány ani se nesdružují. Cílem příspěvku je proto ukázat na některé společné znaky jejich estetiky.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.