Století paratextů : o peritextech v bohemikálních tiscích 16. století

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PIŠNA Jan

Rok publikování 2019
Druh Článek ve sborníku
Konference Studia bibliographica Posoniensia
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://www.ulib.sk/sk/publikacie-ukb/studia-bibliographica-posoniensia/
Klíčová slova paratexts; peritexts; cover sheet; the reverse of the cover sheet; dedication; preface; end of book; motto; index; table of contents
Popis V příspěvku se analyzuje vývoj jednotlivých částí knihy v průběhu 16. století v bohemikálních tiscích. Zájem je tedy věnován knižním peritextům jako jsou titulní list (název titulu, uvedení jména autora a dalších původců), rub titulního listu (erb dedikanta, oslavné básně v latině a češtině na autora či dedikanta, obsah, motta, prázdný list), vstupním paratextům jako jsou dedikace a předmluva, závěrečným paratextům jako jsou doslovy (závěrek, zavírka), zařazení rejstříků a obsahu ke knize, modlitby, písně apod. Na základě jednotlivých sond jsme dospěli ke třem vývojovým obdobím: 1) mezi lety 1500 až 1530, v němž se standardizují titulní listy, dedikace a předmluvy jako nedílná součást knihy; 2) mezi lety 1530 až 1570, v němž můžeme sledovat budování sociálního rozměru těchto paratextů, zároveň je to doba jejich textové stabilizace a formalizace; 3) mezi lety 1570 až 1600, v němž dochází k plnému zapojení paratextů v podobě latinské příležitostné poezie jako trvalé součásti i česky psané knihy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.