Barocité du bérénicien : Sur l’inspiration baroque du langage de Bérénice dans L’Avalée des avalés de Réjean Ducharme

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Baroknost bereničtiny : O barokní inspiraci jazyka Bérénice v knize Pohlcená pohlcenými Réjeana Ducharma
Autoři

ŽÍLA Dalibor

Rok publikování 2020
Druh Článek ve sborníku
Konference Literature in a globalized context : 11th International Colloquium in Romance and Comparative Literature (Universities of Brno, Halle and Szeged)
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www http://digital.bibliothek.uni-halle.de/pe/urn/urn:nbn:de:gbv:3:2-116766
Klíčová slova Réjean Ducharme; Québec; Canada; Baroque; Neobaroque; postmodernism; quebec litterature; fantasy worlds; idiolect
Přiložené soubory
Popis Román Pohlcená pohlcenými (1966) quebeckého spisovatele Réjeana Ducharma (1941-2017), který ze svého autora přes noc učinil literární senzací, dnes patří mezi klasická díla kanadské frankofonní literatury. Kniha se setkala s velkým úspěchem nejen u veřejnosti a kritiků, ale také v akademických kruzích. Je to především jazyk vypravěčky Bérénice, známý jako bereničtina, jímž je kniha napsána a který dodnes podněcuje vznik četných studií především díky své originalitě, která je i atributem celého Ducharmova díla. V našem příspěvku se pokusíme ukázat, do jaké míry tento idiolekt čerpá svou inspiraci v barokní estetice a jazyce. Zaměříme se na to, jakou měrou barokní sensibilita a mimesis inspirují bereničtinu do té míry, že ji lze označit za barokní a jaké složky na její baroknost odkazují.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.