»Diagonallinie der goldenen Mitte« zwischen Eigenem und Fremdem. Konstellationen der frühnachkriegsdeutschen Internationalisierung am Beispiel von Merkur. Deutsche Zeitschrift für europäisches Denken

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky »Diagonální linie středu« mezi vlastním a cizím. Konstelace poválečné internacionalizace na příkladu časopisu Merkur. Deutsche Zeitschrift für europäisches Denken
Autoři

URVÁLEK Aleš

Rok publikování 2021
Druh Článek ve sborníku
Konference Transnationale Akzente: Zur vermittelnden Funktion von Literatur- und Kulturzeitschriften im Europa des 20. Jahrhunderts, Michael Peter Hehl / Heribert Tommek (Hrsg.)
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.3726/b17847
Klíčová slova Merkur; Nationalism; Europe; Europäische Revue; Neue Rundschau; center
Popis Časopis Merkur. Deutsche Zeitschrift für europäisches Denken je považován za konservativní a tradicionalistické periodikum. Od začátku však usilovalo o strategii středu, hledalo spojnice k tradicím evropského osvícentsví. Na základě četných biografických kontinuit vydavatelů, kteří již v meziválečné a válečné době vydávali časopisy Neue Rundschau a Europäische Revue, působily v časpisu Merkur mnohá intelektuální rezidua tehdejšího nacionalisticky laděného evropeismu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.