Digitální sdílení jídla: motivace a praxe sdílení v Česku
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2021 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Geografie |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | https://geografie.cz/126/3/0263/ |
Doi | http://dx.doi.org/10.37040/geografie2021126030263 |
Klíčová slova | digital platforms; food waste; sustainable food consumption; quiet sustainability; semi-structured interviews; |
Popis | Článek se zaměřuje na téma sdílení jídla pomocí digitálních platforem (weby, sociální média, mobilní aplikace). Tyto aktivity jsou v Česku od roku 2015 na vzestupu a jsou tedy novým a dynamickým fenoménem. Digitální sdílení může významně přispět ke snížení plýtvání potravinami a maximálnímu využití stávajících zdrojů. Nejprve stručně představíme iniciativy v Česku a poté se zaměříme na ty, pro které je digitální podoba klíčová. Na základě polostrukturovaných rozhovorů s organizátory vybraných platforem sdílení odpovíme, jakou motivaci mají lidé v Česku k založení těchto iniciativ. Ukážeme také, že existuje rozdíl v přístupu k tématu plýtvání potravinami a udržitelné spotřeby potravin mezi iniciátory a uživateli platforem. Zatímco organizátoři si většinou silně uvědomují potřebu řešit environmentální problém odpadů, uživatelé vykazují tzv. tichou udržitelnost, kdy jednají příznivě pro životní prostředí, aniž by to byla jejich primární motivace. |
Související projekty: |