Mediaeval mining centre of Buchberg on Bohemian–Moravian Highlands. Metal production in The Kingdom of Bohemia (13th-14th centuries)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Středověké důlní středisko Buchberg na Českomoravské vrchovině. Produkce kovů v českém království (13.-14. století)
Autoři

HRUBÝ Petr KMOŠEK Matěj KOČÁROVÁ Romana KOŠŤÁL Martin MALÝ Karel MILO Peter TĚSNOHLÍDEK Jakub UNGER Jiří

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Památky archeologické
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://www.arup.cas.cz/publikace-prodej/publikace-on-line/pamatky-archeologicke/pa2021-7/
Doi http://dx.doi.org/10.35686/PA2021.7
Klíčová slova Bohemian–Moravian Highlands ; Ore mining; Archaeometry; 13th century
Popis Příspěvek představí výsledky metodicky širokého spektra průzkumů zaniklého důlního centra Buchberg na Havlíčkobrodsku zapojeného ve 13. a 14. století do produkce stříbra. Toto středisko je výjimečné svou rozlohou i rozvinutou komunitní infrastrukturou. Tomu odpovídá i odraz tohoto komplexu v písemných pramenech. Průzkumy a sondáže se zaměřily na obytný areál, a především na navazující metalurgická pracoviště. Ta poskytují jedinečné prostorové informace i množství cenných údajů z analýz archeometalurgických nálezů, reprezentujících články operačního řetězce od těžby surové rudniny k finální produkci žádaných kovů. Aktuální odlesnění montánních terénních reliktů umožnilo trojrozměrné zaměření, přinášející dosud nepoznaný pohled na prostorovou strukturu historické důlní činnosti.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.