Fin de l’art ? Noétique de la littérature

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Konec umění? Noetika literatury
Autoři

KYLOUŠEK Petr

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Svět literatury
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Svět literatury
Doi http://dx.doi.org/10.14712/23366729.2022.3.2
Klíčová slova End of Art; Modernity; Noetic Turn in Literature; Autoreflexivity; Hegel; Bourdieu; Lamartine; Nerval; Baudelaire; Dujardin; Apollinaire; Chamoiseau
Přiložené soubory
Popis Proměna umění, kterou Hegel předvídal a ohlásil, se shoduje se zrodem moderny. Jedním z jejích podstatných aspektů je noetický obrat v literatuře, který lze chápat jako projev autoreflexivity v rámci intraliterární dynamiky: autoreflexivita se zapojuje do dění v literatuře i jejího zpochybňování jazyka, nově definuje status lyrického subjektu a vypravěče, problematizuje diskurzivitu, a navrhuje tak nové přístupy k referenční realitě. Literatura se stává specifickou formou myšlení, a to na území, které věda ani filozofie zatím nedokážou zkoumat, totiž existenciální lidskou zkušenost, která dosud nebyla konceptualizována. Literatura tak vytváří diskurzy a pojmy, které mohou být později uchopeny a systematizovány vědou a filozofií. Tyto procesy josu ilustrovány na příkladech od 19. století po dnešek.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.