Cumys consumption in the perspective of 13th-century Franciscan friars among the Mongols

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Náhledy františkánů na konzumaci kumysu mezi Mongoly ve 13. století
Autoři

VALTROVÁ Jana

Rok publikování 2022
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Františkáni cestující k Mongolům ve 13. století, jmenovitě Jan z Plano Carpini a Vilém Rubruk, se zmiňují o různých potížích spojených se zásobováním potravinami, jejich kvalitou a kulturou stravování u Mongolů. Mezi problémy, které komplikovaly fyzické zdraví a sociální postavení mnichů, patřila otázka konzumace kumysu. Tento nápoj z kvašeného kobylího mléka byl jedním ze základních prvků výživy kočovných obyvatel stepí. Zároveň hrál ústřední roli ve společenském životě Mongolů a jejich interakci s cizinci. Nesl však také specifické kulturní a náboženské významy. Jako potravina používaná v mongolské tradici k rituálním úlitbám byl kumys tabuizován ruskými křesťany. Příspěvek se zaměřuje na otázku postoje mnichů ke kumysu a jeho možných důsledků pro úspěch jejich misijního úsilí.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.