Systém temperování klávesových nástrojů v Mannheimu podle Franze Xavera Richtera (1767) na základě posledního návodu Andrease Werckmeistera (cca 1700)

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ČERMÁK Marek

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj MUSICOLOGICA BRUNENSIA
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Richter - Ladění klávesových nástrojů (1767)
Doi http://dx.doi.org/10.5817/MB2022-1-2
Klíčová slova Equal temperament; unequal temperament; good temperament; key characteristics; tuning; keyboard instruments; Mannheim; Franz Xaver Richter; Andreas Werckmeister; central keys; peripheral keys; pythagorean comma; wolf interval; affect; basso continuo
Přiložené soubory
Popis Prostřednictvým analýzy a podrobné charakteristiky je prezentován systém temperování Franze Xavera Richtera vykazující bezprostřední spojitost s hudební praxí v Mannheimu. Přes fakt, že výchozím Richterovým zdrojem byl poslední systém ladění Andrease Werckmeistera pocházející z počátku 18. století, byl Richterem převzatý zůsob temperování pro akustickou povahu temperovaných intervalů velmi oblíbený a citovaný ještě v 80. letech. Podrobný návod představuje konzervativní model cyklické („dobré“) temperatury s markantní tóninovou charakteristikou. Přednosti tohoto systému spočívají v relativně čistých terciích ústředních tónin, kterých je dosaženo prostřednictvím sofistikovaného citlivého temperování kvint v celé intonační škále. Tento systém ladění navíc umožňuje funkční a efektivní využití periferních tónin.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.