Klubové komiksy a ideologie volného času. Vyprávění o dobrodružství mládežnických skupin jako návod na šťastný a plnohodnotný život

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KRAJTL Ondřej

Rok publikování 2022
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Ačkoli se v první polovině 20. století v tuzemském prostředí nesetkávaly komiksy s příliš vlídným přijetím literárních kritiků, přesto se staly výraznou součástí literatury pro mládež. Zásadní roli zde sehrály tzv. klubácké komiksy, jež měly svou ikonickou předlohu v Rychlých šípech Jaroslava Foglara (scénář) a Jana Fischera (kresba). Jejich působení na významnou část československé mládeže můžeme vnímat nejen jako normotvorbu ve vztahu k estetice každodennosti a tomu, jak dobře prožívat svůj život a být dobrým občanem, ale také obecněji k tomu, co to vlastně komiks je, jaké jsou jeho formální rysy a jak komunikuje se čtenářem. Svědčí o tom několik dekád naplněných klony a pokračovateli etické výchovy mládeže, která se táhne až do současnosti. Klubácké komiksy zároveň představují specificky českou odpověď na globální šíření komiksu, úzce spojenou s politickým i společenským vývojem.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.