Women – Trade – Cultural Interactions in the Late Iron Age: Example of Collection of Late Iron Age finds from Lesonice, Znojmo District (Moravia)

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Ženy – obchod – kulturní interakce v pozdní době železné: Příklad souboru nálezů z pozdní doby železné z Lesonic, okr. Znojmo (Morava)
Autoři

TESKA Milena KUČA Martin JÍLEK Jan

Rok publikování 2024
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj PRAEHISTORISCHE ZEITSCHRIFT
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www stránky PZ
Doi http://dx.doi.org/10.1515/pz-2022-2031
Klíčová slova Moravia; Pre-Roman Period; Late La Tene Period; Oksywie Culture; Przeworsk Culture; burial; offering/hoard; contacts; Amber Road
Popis Soubor archeologických nálezů z Lesonic je jedinečným dokladem kontaktů mezi pozdně laténským prostředím středního Podunají a územím severovýchodního Polska. Problematické nálezové okolnosti a atypická lokalizace neumožňují jednoznačně určit nálezový kontext. V článku jsou proto diskutovány obě možnosti - hrob a depot. Soubor nálezů lze datovat do stupně LTD1 nebo fáze LTD2a a podle chronologie předřímského období v Polsku do stupně A2 nebo do přechodu A2/A3.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.