S Lefebvrem a Foucaultem na zahradě: kultivace chuti v prostorech jídla
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2023 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | GEOGRAFIE |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | https://geografie.cz/128/3/0325/ |
Doi | http://dx.doi.org/10.37040/geografie.2023.013 |
Klíčová slova | production of space; self-provisioning; conventional food system; right to the city; governmentality; alternative food networks |
Popis | Výzkum konvenčního systému zásobování potravinami, a alternativních potravinových sítí, probíhá do značné míry izolovaně. Cílem příspěvku je snížit tuto bariéru použitím společného teoretického rámce pro identifikaci vlastností prostorů, vytvářených oběma typy potravinových systémů, a jejich vlivu na subjektivitu aktérů formujících prostory jídla. Použitými teoretickými nástroji je Lefebvrova dialektika prostoru a Foucaultova analýza disciplíny a governmentality. Výsledky ukazují podstatné rozdíly v povaze obou typů prostorů: zatímco konvenční potravinový systém produkuje standardizované vztahy a prostory, odvádí pozornost od samotného jídla k jiným aspektům jeho prodeje, a potlačuje znalosti o jeho původu a způsobu přípravy, různorodé prostory netržní produkce a sdílení potravin jsou utvářeny kolem kvality a “chuti” jídla („chuti“ v tělesném, ekologickém a kulturním významu). To znamená, že cesta z krize konvenčního systému může vést nejen cestou skromnosti ale také skrze kultivaci “chuti”, tj. lidského zájmu konzumovat dobré potraviny, jejichž chuť obsahuje znalost ekologických a sociálních vztahů a kultury, vytvářející prostory jídla. |
Související projekty: |