Underground na kopci? : Styčné plochy a různice mezi undergroundem a hanspaulským hnutím

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MELICHAR Dominik

Rok publikování 2023
Druh Článek ve sborníku
Konference Underground a druhá kultura ve střední Evropě
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www
Klíčová slova underground; alternative; Hanspaulka; communities; group identity; poetry; song lyrics; music groups; totalitarian state; ideology
Přiložené soubory
Popis Undergroundová, především hudební scéna je relativně uzavřené společenství spjaté především se jmény Ivana Martina Jirouse, Egona Bondyho a kapelou The Plastic People of the Universe, na něž se paprskovitě váže celá řada aktivit dalších jednotlivců a skupin rozesetých po celé republice. Hanspaulské hnutí, které své počátky datuje rokem 1966, vrchol do konce sedmdesátých let a postupný úpadek do poloviny let osmdesátých 20. století, dosud nebyla v souvislosti s undergroundem promýšlena. Cílem těchto úvah bylo poukázat na souvislosti, ale i rozdíly mezi oběma komunitami a poukázat tak na problematičnost vyčleňování undergroundového hnutí z mnohem širšího prostředí dalších neoficiálních a totalitním státem neřízených činností.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.