Vývoj grafémiky majuskulního /č/, /ř/, /ž/ v kramářských písních vydaných v Olomouci, Litomyšli, Chrudimi a Jihlavě od 17. do 19. století

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOSEK Pavel BŘEZINA Martin

Rok publikování 2023
Druh Popularizační texty
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Studie provádí analýzu vybraných kramářských písní vydaných v tiskárnách působících v Olomouci, Litomyšli, Chrudimi a Jihlavě od 40. let 17. stol. do 60. let 19. stol. Článek je založen na úplných transliteracích 88 kramářských tisků. Zaměřuje se na konkurenci majuskulních podob českých fonémů /č/, /ř/, /ž/ (IPA /?/, /r?/, /?/): spřežkových ( čest), spřežkově-diakritických ( člověk), diakritických (<Ča?to> často) nebo jednoduchých/pozičních ( živ). Příspěvek prezentuje následující výsledky: 1. Před rokem 1800 lze pozorovat jasný rozdíl mezi majuskulní podobou pro /ž/, u které převažuje způsob diakritického záznamu <Ž>, a /č/, /ř/, u kterých převažuje spřežkově-diakritická forma záznamu , . 2. Od přelomu 18. a 19. stol. převažuje u všech fonémů diacritiký způsob záznamu <Č>, <Ř>, <Ž>. 3. Po celé sledované období je distribuce nediakritických způsobů záznamu /ž/ ovlivněna písmovými sadami.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.