Romance languages for Slavic-speaking university students: Provérbios como Recurso da Aproximação ao Português Académico

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Románské jazyky pro slovanské VŠ studenty: Přísloví jako zdroj poznání akademické portugalštiny.
Autoři

SVOBODOVÁ Iva

Rok publikování 2023
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Přiložené soubory
Popis Cílem příspěvku s názvem Románské jazyky pro slovansky mluvící vysokoškolské studenty: přísloví jako zdroj poznání akademické portugalštiny je popsat, jak byla přísloví využita při tvorbě otevřených vzdělávacích zdrojů (OER) v rámci projektu Románské jazyky pro slovansky mluvící vysokoškolské studenty (https://www.lmooc4slav.eu/) (Evropská unie, Erasmus). Podle Nadace Williama Flory a Hewleta (2013) zahrnují OER "[...] zdroje pro výuku, učení a výzkum, které jsou veřejně dostupné nebo byly zveřejněny pod licencí duševního vlastnictví, která umožňuje jejich volné použití a remixování jinými osobami [...] zahrnují kompletní kurzy, obsah kurzů, moduly, knihy, videa, testy, software a jakýkoli jiný použitý nástroj, materiál nebo techniku, která podporuje a umožňuje přístup ke znalostem...". Cílem tvorby OER ve slovanském akademickém kontextu v rámci tohoto projektu je tedy vytvořit a usnadnit přístup k široké škále výukových zdrojů pro portugalštinu jako cizího jazyka s kurikulární specializací, a to v oblastech medicíny, ekonomie, matematiky, filologie, žurnalistiky a práva. V navrhované prezentaci jsme ukázali, že přísloví mohou významně přispět i k výuce PLE s pro specifické účely, neboť slouží jako most spojující znalosti obecné s těmi vědeckými a zároveň jako motivační složka, která posiluje komunikační a diskurzivní dovednosti. Cílem navrhované prezentace bude popsat různé kontexty, do nichž byla přísloví zařazena, a to v rámci kvalitativní a kontextové analýzy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.